Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης με μεγάλο όγκο τοξικών δανείων από προηγούμενες κρίσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες ζημιές από δάνεια λόγω φυσικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί σε ανάλυσή της η S&P Global Market Intelligence.

Όπως σημειώνει, τα κλιματολογικά stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι πάνω από το 60% των τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία εκτίθενται σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, ο οποίος ορίζεται ως πιθανότητα άνω του 1% μια επιχείρηση να υποφέρει από τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς ή πλημμυρών σε ένα χρόνο. Η Ελλάδα είναι μάλιστα στην κορυφή της λίστας με περισσότερο από το 90% των τραπεζικών δανείων να είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι άνω του 20%.

“Το κανάλι του πιστωτικού κινδύνου είναι αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και αυτό σημαίνει ότι λόγω της μετάβασης στην πράσινη οικονομία και λόγω αυτού του υψηλού φυσικού κινδύνου των δανειοληπτών, η πιθανότητα των defaults αυξάνεται, όπως σημειώνει στην S&P Global Market Intelligence o Stefan Nedialkov, διευθυντής της Citigroup Global Markets, προσθέτοντας πως οι τράπεζες ίσως χρειαστεί να αυξήσουν τις προβλέψεις τους.

Από την πλευρά του, ο Sam Theodore της Scope Insights επισημαίνει πως πρέπει να υποθέσουμε ότι οι τράπεζες θα κάνουν βήματα σε αυτό το μέτωπο, επομένως, δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι τίποτα δεν θα συμβεί τα επόμενα 30 χρόνια στη διαχείριση και τις πολιτικές δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ προβλέπουν, όπως σημειώνει η S&P, ότι για τις επόμενες δύο δεκαετίες η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν έναν “πολύ υψηλό” κίνδυνο πυρκαγιών κατά την περίοδο του καλοκαιριού. “Οι περιοχές που βρίσκονται στη νότια Ευρώπη αναμένεται να υποφέρουν σχετικά περισσότερο από τις πυρκαγιές: αυτό βασίζεται κυρίως στην προβλεπόμενη αυξημένη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών που επηρεάζουν χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό”, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments