Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα λαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης για όσο χρειαστεί παρείχε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα (13/10) ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για να ανταπεξέλθει η χώρα και σε νέες, απρόβλεπτες, κρίσεις.

«Υλοποιούμε στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Μέτρα έκπτωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επεκτείναμε και ενισχύσαμε, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ένταση του φαινομένου. Μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ, για να προστατεύσουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Και θα είμαστε κοντά στην κοινωνία, για όσο χρειαστεί», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, την οποία συνυπογράφουν Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία και Ρουμανία. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διατυπώνοντας ως στόχο της κυβέρνησης το τρίπτυχο

  • Ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών της χώρας
  • Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, χαρακτήρισε εκ νέου «συντηρητική» την εκτίμηση για ανάπτυξη 6,1% το 2021. «Η έξυπνη και διορατική πολιτική για ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα οδήγησε στο να έχουμε σήμερα στο δημόσιο ταμείο 39,6 δισ., χωρίς να έχουμε δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από όσα βρήκαμε», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Επανέλαβε ότι η οικονομία πάει καλά σε όλους τους δείκτες και μίλησε για αύξηση και του διαθέσιμου και του πραγματικού εισοδήματος, μέσω των μειώσεων στους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές και στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 19 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία διετία. Τόνισε ότι χάρη στο ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ενάρξεις επιχειρηματικών δράσεων αυξήθηκαν κατά 70% το 2021, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 2,8% το δεύτερο τρίμηνο, η ανεργία μειώθηκε στο 14,2% και το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας μειώθηκε στο 28,9% από το 30% που ήταν το 2019.

Οι 6 επόμενοι στόχοι για την οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τους 6 στόχους του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, που αποτυπώνουν όπως είπε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα είναι ισχυρή, ως εξής:

 

  • Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος.
  • Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος. Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται περίπου στο 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022.
  • Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.
  • Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022. Από φέτος τα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα εκτιμάται ότι θα επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό.
  • Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023. Το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα συρρικνωθεί σημαντικά, από το 7,4% το 2021 στο 1,1% το 2022, επιστρέφοντας η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, αποκλειστικά μέσω της δυναμικής ανάκαμψης και της ισχυρής ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
  • Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023. Η οικονομία, και μέσα στην υγειονομική κρίση, αναβαθμίζεται.

«Συμπερασματικά, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτυπώνει, ανάγλυφα, τις οικονομικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αποδεικνύεται έτσι ότι η Κυβέρνηση διαθέτει όραμα και σχέδιο, και μπορεί να ανταπεξέλθει, με επιτυχία, σε κρίσεις απρόβλεπτες, πολυεπίπεδες και εν πολλοίς ασύμμετρες, σημειώνοντας ακόμη και πρόοδο εν μέσω αυτών. Χωρίς θριαμβολογίες και με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει. Συνεχίζουμε την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής, μεταρρυθμιστικής, υπεύθυνης, αξιόπιστης και δίκαιης οικονομικής πολιτικής, με στόχο μια Ελλάδα δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Facebook Comments