Άνοιξαν Κηφισός και Ποσειδώνος – 1.424 κλήσεις έχει δεχτεί από χθες το πρωί η Πυροσβεστική
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και η διέλευση των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς άνοιξαν περίπου στις 06.30 το πρωί.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και η διέλευση των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς άνοιξαν περίπου στις 06.30 το πρωί.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και η διέλευση των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς άνοιξαν περίπου στις 06.30 το πρωί. Προβλεπόταν να αποδοθούν σε κυκλοφορία στις 8 το πρωί- με βάση τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ωστόσο δόθηκαν σε κυκλοφορία μιαμιση ώρα νωρίτερα.
Ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε στην Αττική λίγο μετά τις 4 το ξημέρωμα, ωστόσο δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πυρετωδώς εργάζονταν τα συνεργεία της πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην Αττική δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο θέμα τα ξημερώματα καθώς ειδοποιήθηκαν περισσότερο για διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.
Όσον αφορά την Αττική, συνολικά από χθες το πρωί που ξεκίνησε το φαινόμενο, η Πυροσβεστική έχει λάβει 779 κλήσεις κλήσεις. Οι 668 εξ αυτών αφορούν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.
Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. 5 συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγαλύτερο θέμα εντοπίστηκε σε Κέρκυρα και Ιθάκη.
Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει δεχθεί 595 κλήσεις. Οι 495 κλήσεις αφορούν την Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων. Ακόμη, 40 κλήσεις στην περιοχή Ληξούρι στην Κεφαλονιά εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και 2 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.
Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.
Επιπλέον Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δεχθεί 8 κλήσεις, εκ των οποίων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για αντλήσεις υδάτων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχθεί 5 κλήσεις, εκ των οποίων, 2 για άντληση υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για μεταφορά σε ασφαλή σημεία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δεχθεί 14 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για κοπές δέντρων, 11 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει δεχθεί 15 κλήσεις, εκ των οποίων 6 για αντλήσεις υδάτων και 9 για κοπές δέντρων. Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει δεχθεί 8 κλήσεις για κοπές δέντρων.
Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική σε εφαρμογή παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.
«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η πυροσβεστική.
Στην περιοχή Τσακαίοι στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο. Από τις βραδινές ώρες χθες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό ενός 69χρονου άνδρα στους Τσακαίους Ευβοίας και επιχειρούν 15 πυροσβέστες 5 οχήματα καθώς και εθελοντές.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο άνδρας κάλεσε για βοήθεια λόγω των καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έπειτα από την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Τα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:
1) Aπό 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 το πρωί της Παρασκευής, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή. Το μέτρο αυτό ωστόσο σταμάτησε να ισχύει λίγο μετά τις 06.30 το πρωί καθώς οι δρόμοι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία.
2) Kλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3) Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.
4) Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
5) Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.
6) Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.
Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης όλα τα μέτρα είναι προληπτικά καθώς, όπως προσέθεσε, «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».
Facebook Comments