Με ρυθμούς ισχυρού sell-off κινούνται τα ευρωπαϊκά ομόλογα λόγω του των νεών προσδοκιών της αγοράς σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, και παρά τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ σε μία προσπάθεια να “σβήσει” τις ανησυχίες για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής μετά την απότομη άνοδο του πληθωρισμού. Στην παγκόσμια διόρθωση παρασύορναι και τα ελληνικά ομόλογα παρά τις νέες αναφορές ότι η ΕΚΤ εξετάζει ήδη τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στη μετά-PEPP εποχή.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού στη Νέα Ζηλανδία στο 4,9% ετησίως τον Σεπτέμβριο και στον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας 10ετίας φαίνεσαι πως “παγιώνει” πλέον τις προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά την επομένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Άντριου Μπέιλι επανέλαβε ότι η ΒΟΕ θα πρέπει να δράσει για να χαλιναγωγήσει την άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι ενδέχεται να συσφίξει την νομισματική της πολιτική πριν τα Χριστούγεννα. Στις ΗΠΑ, οι αγορές χρήματος αποτιμούν πλέον μία αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ακόμη και στην ευρωζώνη όπου οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι γενικότερα πιο “ήπιοι” στις δηλώσεις τους σχετικά με την πορείας της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές τιμολογούν μία αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιδράσουν και οι αγορές αποτιμούν πλέον σημαντικά περισσότερες πιθανότητες για αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διεθνώς.

“Bloody Monday”
Σε αυτό το σκηνικό η αρχή της εβδομάδας για την αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα αρνητική, με την Société Générale να την χαρακτηρίζει μάλιστα “Bloody Monday” (“Ματωμένη Δευτέρα”).

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύονται κατά 20% και στο -0,13%, ενώ κατά 28% αυξάνονται οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών και στο 0,21%. Ισχυρή είναι και η διόρθωση στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση των ελληνικών 10ετών να εκτοξεύεται στο 0,95% καις το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ η απόδοση του 5ετούς έχει πλέον απομακρυνθεί σημαντικά από τα αρνητικά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 0,23% με αύξηση 35% και στα υψηλότερα επίπεδα επίσης από τον περασμένο Μάιο. Ακόμη πιο έντονη είναι η άνοδος των ιταλικών αποδόσεων με το 10ετές να φτάνει το 0,94% με αύξηση 8% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαΐου, ενώ άνοδο κατά 14% σημειώνουν οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετών στο 0,4% και κατά 11% ενισχύονται οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών τίτλων στο 0,51% και στα υψηλά σχεδόν πέντε μηνών. Άνοδο 2% σημειώνει το 10ετές των ΗΠΑ στο 1,61% και 6% το 10ετές του Ην. Βασιλείου στο 1,168%

Και όλα αυτά παρά το χθεσινό δημοσίευμα των FT όπου τέσσερις αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει τρόπους για να διατηρήσει μετά το τέλος του PEPP κάποιες από τις ευελιξίες του προγράμματος ενώ ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει ήδη τρόπους να συνεχίσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος τους έκτακτου. Επιπλέον, αναλυτές εκτιμούν πως παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.

Αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μετατοπιστεί από την αγορά ενός σταθερού μηνιαίου ποσού ομολόγων στο παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, στο να στοχεύσει τον όγκο των συνολικών αγορών. Είπαν ότι θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα νέο “backstop fund” πλέον του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως απάντηση σε διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments