Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενθάρρυνε σήμερα την κυβέρνηση της Βρετανίας να πωλήσει τα πακέτα του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Royal Bank of Scotland (RBS) και Lloyds (LBG) που ελέγχει μετά την «διάσωσή» τους, στην οποία είχε προβεί όταν είχε ξεσπάσει η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την έκκλησή του να τροποποιηθεί η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά τρόπον ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

“Χρειάζεται μια σαφής στρατηγική για τις δύο τράπεζες για (να διασώσει) τις οποίες είχε επέμβει το κράτος, ώστε να επανέλθουν πλήρως στον ιδιωτικό τομέα», επισήμαναν οι ειδικοί του ΔΝΤ σε έκθεσή τους. «Κάθε στρατηγική θα πρέπει να έχει στόχο οι τράπεζες να περάσουν ξανά στον ιδιωτικό τομέα κατά τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους φορολογούμενους, να τονωθεί η εμπιστοσύνη και ο ανταγωνισμός στον τομέα αυτό».

Παράλληλα, το Λονδίνο πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να οδηγήσει την οικονομία της Βρετανίας σε ανάκαμψη, ανέφεραν οι ειδικοί του ΔΝΤ, έκκληση όμως που δεν αναμένεται να εισακουστεί από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Δεδομένα που δημοσιεύτηκαν σήμερα δείχνουν τις προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη η βρετανική οικονομία: οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν ραγδαία τον περασμένο μήνα, ενώ ένας δείκτης δανεισμού των πολιτών ανήλθε σε ιστορικό υψηλό.

Όμως σε μια συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ντέιβιντ Λίπτον επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να μην κάνουμε το λάθος σήμερα να νομίσουμε πως όλα θα πηγαίνουν καλά στην οικονομία σε μερικά χρόνια από τώρα. Είναι σημαντικό να αρχίσουν έργα υποδομής που θα υποστηρίξουν την οικονομία».

Πέρα από τις δαπάνες για το οδικό δίκτυο, για τη στέγαση, για σχολεία, θα βοηθούσε η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και η προφορά κινήτρων σε επιχειρήσεις για να εισέρχονται στο χρηματιστήριο, προσέθεσε ο Λίπτον πλάι στον —σιωπηλό— Λίπτον.

Όσον αφορά τις δύο εθνικοποιημένες τράπεζες, στην LBG το βρετανικό δημόσιο συνεχίζει να διακρατεί το 39% του μετοχικού κεφαλαίου, και στην RBS το 82% .

Οι δύο τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης, είχαν πρόσφατα κάνει σαφές ότι θα είναι σύντομα έτοιμες να αποκρατικοποιηθούν, αν και πρόσθεσαν ότι η οριστική απόφαση πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της RBS είχε μάλιστα προτείνει το βρετανικό κράτος να αρχίσει την διαδικασία για την τμηματική αποκρατικοποίηση της από τα μέσα του 2014.

Το ΔΝΤ παρότρυνε την συντηρητική κυβέρνηση να «ενθαρρύνει την ανάπτυξη» αξιοποιώντας την ανάπτυξη 0,3% της βρετανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ σημείωσαν πως η βρετανική οικονομία απέχει πολύ από μια «διαρκή και σταθερή ανάπτυξη» και ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 6% κατώτερο εν σχέσει με το της προ κρίσης επίπεδο.

Facebook Comments