Στην Ελλάδα οι ηλεκτροκίνητες Mercedes-Benz EQB και EQS

Σάλτας Νίκος

Στην Ελλάδα οι ηλεκτροκίνητες Mercedes-Benz EQB και EQS, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
Εμπλουτίζοντας τη γκάμα των ηλεκτρικών της μοντέλων η Mercedes Benz Hellas, παρουσίασε τα ολοκαίνουργια EQB και EQS, δύο αυτοκίνητα που ακολουθούν την κατασκευαστική φιλοσοφία της γερμανικής εταιρείας, ενσωματώνοντας τεχνολογίες του αύριο.

Το EQB αφορά ένα ηλεκτρικό SUV που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 7 επιβάτες προσφέροντας ηλεκτρική αυτονομία 478 χιλιομέτρων.

Η EQS είναι η ναυαρχίδα των ηλεκτρικών της Mercedes, διαθέτοντας ένα μεγάλο αμάξωμα που φθάνει σε μήκος τα 5 μέτρα και με την κορυφαίο αεροδυναμικό συντελεστή στην κατηγορία των αυτοκινήτων παραγωγής (cd 0,20). Στο εσωτερικό, η πολυτέλεια είναι δεδομένη, ωστόσο την παράσταση κλέβουν οι τρείς ψηφιακές οθόνες που καλύπτουν όλο τον πίνακα των οργάνων. H αυτονομία της μπορεί να φθάσει έως και τα 770 χιλιόμετρα.

Τα εν λόγω μοντέλα παρουσιάστηκαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Mercedes-Benz Hellas στην Κηφισιά σε μια ωραία εκδήλωση, όπου και παρουσιάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες τους.

Η Mercedes Benz EQS

Η νέα αμιγώς ηλεκτρική Mercedes EQS βασίζεται πάνω στην νέα ηλεκτρική πλατφόρμα της γερμανικής εταιρείας για τα πολυτελή μεγάλα της μοντέλα. Στην ίδια ολοκαίνουρια πλατφόρμα αναμένεται να βασιστούν αργότερα και η σεντάν EQE, αλλά και δύο πολυτελή ηλεκτρικά SUV στο μέγεθος των EQE και EQS.

Στο εσωτερικό, η εικόνα είναι άκρως εντυπωσιακή για κάτι που όχι άδικα χαρακτηρίζεται ως το πιο προηγμένο τεχνολογικά εσωτερικό στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Εδώ την παράσταση κλέβει φυσικά το σύνολο οθονών με τον τίτλο Hyperscreen, αποτελούμενο από τρεις συνολικά οθόνες υψηλής ευκρίνειας. Η πρώτη 12,3 ιντσών μπροστά από τον οδηγό που έχει το ρόλο του ψηφιακού πίνακα οργάνων, μία κεντρική αφής 17,7 ιντσών που περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες των συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και μία τρίτη επίσης 12,3 ιντσών μπροστά από το συνοδηγό

Στα τεχνικά στοιχεία τώρα, η EQS λανσάρεται σε δύο εκδόσεις, την EQS 450 και την EQS 580 4MATIC με ισχύ 333 και 523 ίππων αντίστοιχα. Η πρώτη είναι πισωκίνητη και εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 333 ίππων στον πίσω άξονα, που προσφέρει επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 6,2 δευτερόλεπτα. Η EQS 580 4MATIC διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, με συνδυαστική απόδοση 523 ίππων και κάνει το 0-100 σε μόλις 4,3 δευτερόλεπτα.

 Η μέγιστη ροπή είναι 568 Nm στην EQS 450 και 855 Nm στην EQS 580 4MATIC .

Και οι δύο εκδόσεις ενσωματώνουν μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 108 kWh προσφέροντας μέγιστη αυτονομία έως 770 χιλιόμετρα. Η μέγιστη ταχύτητα και στις δύο εκδόσεις περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 210 χλμ/ώρα.

Το καινοτόμο λογισμικό διαχείρισης μπαταριών που αναπτύχθηκε από τη Mercedes-Benz επιτρέπει ενημερώσεις over-the-air (OTA), ώστε η διαχείριση ενέργειας της EQS να παραμένει πάντοτε ενημερωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της.

Για την ελληνική αγορά, η τιμή της EQS 450 τοποθετείται στα 141.750 ευρώ και της κορυφαίας EQS 5804ΜΑΤΙC στα 163.250 ευρώ.

Αναλυτικά οι τιμές της νέας EQS:

  • Mercedes EQS 450 :                      141.750 ευρώ
  • Mercedes EQS 580 4Matic:          163.250 ευρώ
 
H Mercedes-Benz EQB

 Το μήκος του αμαξώματος της νέας Mercedes-Benz EQB είναι 4.684 χιλιοστά, ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως επτά επιβάτες στο εσωτερικό της, μια και διατίθεται προαιρετικά με τρίτη σειρά καθισμάτων. Η εταιρεία δηλώνει πως θα εξυπηρετούνται παιδιά ή ενήλικες με ύψος έως 1,65 μέτρα.

Εις τα ενδότερα η εικόνα συμβαδίζει με εκείνη της EQA με την «εξηλεκτρισμένη» εκδοχή του MBUX ταμπλό με τις δύο συνεχόμενες οθόνες, τον απαλό μπλε φωτισμό και ότι άλλο στοιχείο σηματοδοτεί το EQ γενετικό κώδικα του αυτοκινήτου. Όσον αφορά το σύστημα πρόωσης στην βασική έκδοση υπάρχει το ηλεκτρικό μοτέρ των 190 PS και με την κίνηση να περνά στον μπροστινό άξονα. Όσο για την μπαταρία αυτή είναι στις 66,5 kWh προσφέρει μια αυτονομία στα 400 km με μία φόρτιση. Σημαντικός είναι ο στάνταρ 11άρης onboard φορτιστής.

Θα υπάρχουν εκδόσεις που θα ξεπερνούν τους 273 ίππους σε μέγιστη ισχύ, ενώ ήδη ετοιμάζεται μία έκδοση με μεγαλύτερη αυτονομία. Το μοντέλο με το πακέτο AMG Line θα αποδίδει 292 ίππους. Η Mercedes-Benz EQB 350 4Matic, αναμένεται να έχει αυτονομία από 419 έως 478 χιλιόμετρα.