Η παραγωγή πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα και οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή δηλώνει η Aramco, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, έκανε τις  συγκεκριμένες παρατηρήσεις σε μια συνέντευξη στο περιθώριο του συνεδρίου Future Investment Initiative. “Η πλεονάζουσα χωρητικότητα συρρικνώνεται” δήλωσε ο Nasser στο Bloomberg. “Η ανησυχία είναι τεράστια” δήλωσε.

Τα σχόλιά του έρχονται τη στιγμή που οι τιμές του αργού έχουν εκτοξευθεί κατά 70% στα 85 δολάρια το βαρέλι περίπου. Πολλοί μεγάλοι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και την Ινδίας έχουν ζητήσει από τους παραγωγούς να αντλήσουν μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου.

Το έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022 εάν η πανδημία του κορονοϊού υποχωρήσει και οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν αεροπορικώς. “Εάν υπάρξει ανάκαμψη των αερομεταφορών το επόμενο έτος αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα εξαντληθεί” ανέφερε. “Τώρα είμαστε κοντά σε μια κατάσταση όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά – ό,τι περισσεύει μειώνεται γρήγορα”, δήλωσε. 

Αρκετοί έμποροι πετρελαίου και φυσικού αερίου επέκριναν τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές για το κλίμα επειδή κάλεσαν τις εταιρείες να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλέσει ελλείψεις στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία.

Η Aramco η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια χωρητικότητά της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 που είναι σήμερα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, κορύφωσε τις ανησυχίες των στελεχών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που συμμετείχαν στο Future Investment Initiative. Με περίπου 2.000 συμμετέχοντες και 100 ομιλητές το φετινό συνέδριο είναι μικρότερο σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά πραγματοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του δια ζώσης.

Τα προβλήματα πάντως της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και το κόστος, γενικότερα, της στροφής στις βιώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον βασική πρόκληση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, δήλωσε ότι αυξάνονται οι κίνδυνος και ότι ο κόσμος θα εισέλθει σε μια περίοδο ανόδου του πληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Πολλές τράπεζες της Wall Street και μέλη του ΟΠΕΚ + αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στον εφοδιασμό το επόμενο έτος. Η JP Morgan Chase & Co δήλωσε ότι οι αγορές πετρελαίου θα στραφούν σε πλεόνασμα προσφορά 1 κατομμυρίου βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο από έλλειμμα 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών τώρα.

Ο Υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε επίσης στο Bloomberg, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια “τεράστια άνοδος” στα αποθέματα αργού το 2022.

Facebook Comments