Εντονότατες πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της ευρωπεριφέρειας, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβούλιου, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι αναλυτές, η αγορά δεν πείστηκε από τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας στα πολύ χαμηλά επιτόκια, συνεχίζοντας να στοιχηματίζει στην πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ακόμη και έως το τέλος του 2022.

Η φράση που χρησιμοποίησε η Λαγκάρντ για να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι αγορές προτρέχουν στην αποτίμησή τους για τις αυξήσεις επιτοκίων, ότι δηλαδή “δεν είναι δική μου θέση να το πω αυτό” (“not for me to say”), αν και δεν ήταν τόσο έντονη όσο η περίφημη φράση του Μαρτίου του 2020 “δεν είμαστε εδώ για να μειώνουμε τα spreads” (we are not here to close spreads), η οποία και πυροδότησε ένα σοκ στην αγορά ομολόγων και οδήγησε στη συνέχεια και στην εφαρμογή του PEPP, σίγουρα την θύμισε σε πολλούς.

Τα σχόλια αυτά της Λαγκάρντ ήρθαν μετά το συμπέρασμα της ΕΚΤ που ανακοίνωσε η επικεφαλής της ότι η άνοδος του πληθωρισμού – η οποία ξεπερνά ήδη κατά πολύ τον στόχο του 2% της ΕΚΤ –  αν και συνεχίζει να θεωρείται προσωρινό φαινόμενο, θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Το αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να συνεχίσουν να ποντάρουν σε αύξηση των επιτοκίων ακόμη και τον επόμενο Σεπτέμβριο, εκτοξεύοντας έτσι τις αποδόσεις των ομολόγων της περιοχής και ειδικά των πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάσσεται σήμερα στο 1,2% (άνοδος κατά 13% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020 και ακριβώς εκεί που βρισκόντουσαν πριν ξεσπάσει η πανδημία, ενώ στο +0,4% διαμορφώνεται πλέον η απόδοση του 5ετούς με άνοδο κατά 20% όταν τον Σεπτέμβριο διαπραγματευόταν σε αρνητικά επίπεδα. Σημειώνεται πως χάρη και στο PEPP το 10ετές είχε αγγίξει ακόμα και το 0,52% ενώ το spread είχε φτάσει ακόμα και κα΄τω των 100 μ.β έναντι των 130 μ.β που βρίσκεται σήμερα…

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments