Δρακόντεια τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με μυστικές υπηρεσίες, καραμπινιέρους και άνδρες του στρατού να εγγυώνται την ασφάλεια όλων των διεθνών αποστολών. Ντρόουν ελέγχουν συνεχώς την περιοχή, στην οποία θα διεξαχθεί η σύνοδος, ενώ τις ημέρες αυτές έγινε προσωρινή παύση της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να μπορούν να διεξάγονται έλεγχοι στα σύνορα της χώρας.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 12 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετέβη στο Βατικανό για να συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο. Κύρια θέματα της συνομιλίας τους, όπως διαρρέει, η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της φτώχειας και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν είναι καθολικός, αλλά έχει στηρίξει ανοικτά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η θέση του πάπα, ασφαλώς, είναι διαφορετική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος.

Συναντήσεις Μπάιντεν με ευρωπαίους ηγέτες

Στην συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερείς επαφές με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.Eίναι η πρώτη φορά που οι δυο πρόεδροι συναντώνται μετά το ξέσπασμα της λεγόμενης “κρίσης των υποβρυχίων”. Την συμφωνία, δηλαδή, μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, για την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων τεράστιας αξίας, που εξόργισε το Παρίσι. Σήμερα αναμένεται να αναζητηθούν κάποιες οδοί για μερική γεφύρωση των διαφορών.

Το απόγευμα συνεδριάζουν στη Ρώμη και οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας των χωρών του G20, με κύρια θέματα συζήτησης την καταπολέμηση της πανδημίας, τις οικονομικές της επιπτώσεις και την προσπάθεια επιστροφής στην καθημερινότητα.

Η σύνοδος των ηγετών που φτάνουν στην Ρώμη θα είναι σίγουρα ουσιαστική, αλλά, όπως δήλωσε σήμερα και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, η απόφαση του Βλαδίμιρ Πούτιν και του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ να μην μεταβούν στην Αιώνια Πόλη αποδυναμώνει σημαντικά κάθε επαφή και πρωτοβουλία.

 

Facebook Comments