Σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ αναμένει η Citigroup ότι θα προχωρήσει η Ελλάδα το 2022 όπου η στήριξη της ΕΚΤ, είτε συνεχιστεί ή όχι, θα είναι σαφώς μικρότερη από ό,τι το 2020 και 2021 όπου υπερκάλυπτε την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ.

Συγκεκριμένα εκτιμά πως η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει πέντε εξόδους στις αγορές το επόμενο έτος, συν μία που θα αφορά έναν πράσινο κρατικό τίτλο.

Ο “χορός” των ελληνικών εκδόσεων, κατά τη Citi, θα ξεκινήσει με ένα νέο 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας με ένα νέο 5ετές τον Μάρτιο για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το α’ τρίμηνο θα ολοκληρωθεί – όταν και θα τελειώσει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ – με το reopening του 30ετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 (και το οποίο λήγει το 2052 άρα παραμένει 30ετές) για την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Συνεπώς η δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ θα είναι και πάλι εμπροσθοβαρής ώστε να “εκμεταλλευτεί” όσο περισσότερο γίνεται την παρουσία της ΕΚΤ, και έτσι στο υπόλοιπο του 2022 θα πραγματοποιήσει άλλες δύο εξόδους, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Citi: μία τον Μάιο για την άντληση 2 δισ. ευρώ με πιθανό “άνοιγμα” της έκδοσης του 10ετούς που θα εκδώσει τον Ιανουάριο, και άλλη μία τον Σεπτέμβριο με 15ετή ή 20ετή τίτλο για την άντληση 2 δισ. ευρώ επίσης. Κατά τους υπολογισμούς της Citi, οι καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα διαμορφωθούν το 2022 στα 4,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει και η ελληνική κυβέρνηση, η Citi εκτιμά πως η Ελλάδα θα εκδώσει το 2022 το πρώτο της πράσινο κρατικό ομόλογο, κάτι που θα κάνει και η Πορτογαλία για πρώτη φορά στη δική της ιστορία. Συνολικά, η αμερικανική τράπεζα υπολογίζει ότι οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων στην ευρωζώνη θα φτάσουν τα 73 δισ. ευρώ το 2022, έναντι 51 δισ. ευρώ που αναμένεται στο σύνολο του 2021, με την ΕΕ να μπορεί να εκδώσει έως και 55 δισ. ευρώ πράσινων ομολόγων το 2022.

Αξίζει να σημειώσουμε πως γύρω στις 22 Δεκεμβρίου και πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως και κάθε χρόνο, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να ανακοινώσει τη δανειακή στρατηγική για το νέο έτος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται εκδόσεις ύψους 10-12 δισ. ευρώ.

Η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας και η περαιτέρω μείωση των spreads, αποτελούν “σταθερούς” στόχους του ΟΔΔΗΧ και για το 2022 όπως συνέβη και το 2021.

Παράλληλα, πρόσθετος στόχος είναι και η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους. Επίσης το φθινόπωρο θα επιχειρηθεί και η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ελλάδας, όπως προαναφέρθηκε.

Επιστρέφοντας στις εκτιμήσεις της Citi, οι εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθούν το 2022  στα 1,182 τρισ. ευρώ από 1,2 τρισ. ευρώ το 2021, ενώ οι εκδόσεις χρέους της Ε.Ε για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά αγγίζοντας τα 200 δισ. ευρώ το 2022 (έναντι 132 δισ. ευρώ το 2021). Η Ιταλία θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο εκδότη σε επίπεδο χωρών, καθώς αναμένεται να αντλήσει 336 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2022 και θα ακολουθήσουν η Γαλλία με 280 δισ. ευρώ, η Γερμανία με 235 δισ. ευρώ και η Ισπανία με 135 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi, μετά το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022, η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές υπό το κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το APP, διπλασιάζοντάς τες σε μηνιαίο επίπεδο στα 40 δισ. ευρώ από 20 δισ. ευρώ σήμερα. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments