Μικρή αύξηση της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου αναμένει η DZ Bank για το 2022 σε σχέση με το 2021, τοποθετώντας τις συνολικές εκδόσεις ομολόγων στα 16 δισ. ευρώ, έναντι 14 δισ. ευρώ φέτος.

Οι εκτιμήσεις τις γερμανικής τράπεζας κινούνται αρκετά υψηλότερα από τις… προθέσεις του ΟΔΔΗΧ για το 2022, που τοποθετούνται στα 10-12 δισ. ευρώ, αλλά και τις εκτιμήσεις άλλων οίκων όπως η Citigroup και η Danske Bank οι οποίες κινούνται κοντά σε αυτές που αναμένεται να ανακοινώσει ο Οργανισμός τον επόμενο μήνα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Danske Bank, η Ελλάδα αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές 12 δισ. ευρώ το 2022, με τις αποπληρωμές ομολόγων να τοποθετούνται στα 4 δισ. ευρώ. Λίγο χαμηλότερα και στα 10 δισ. ευρώ εκτιμά από την πλευρά της η Citigroup ότι θα κινηθούν οι ελληνικές κρατικές εκδόσεις το επόμενο έτος, με την Ελλάδα να βγαίνει συνολικά έξι φορές στις αγορές,

Όπως αναφέρει η DZ Bank, εκτός από το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 8 δισ. ευρώ, οφείλονται επίσης αποπληρωμές δανείων περίπου 3,6 δισ. ευρώ και λήξεις ομολόγων περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης, τουλάχιστον εν μέρει, με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει, όπως σημειώνει η τράπεζα.

Παράλληλα επισημαίνει, πως η Ελλάδα έχει πλέον αποπληρώσει σχεδόν πλήρως το χρέος της από το ΔΝΤ – απομένουν μόνο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ήδη συζητείται να αποπληρωθεί πρόωρα επίσης μέρος των δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF). Όπως έχει σημειώσει το Capital.gr η Ελλάδα προσανατολίζεται προς την αποπληρωμή δύο δόσεων αυτών των δανείων, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Αρχικά είχε σχεδιαστεί να επιχειρηθεί η πρόωρη εξόφληση των δανείων του 2022, που είναι συνολικά 2,6 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα επιτρέπουν περαιτέρω κινήσεις σε αυτό το μέτωπο, οι οποίες και βελτιώνουν την “εικόνα” του χρέους και έτσι στην “εξίσωση” μπήκε και η αποπληρωμή της δόσης του 2023.

Τέλος, η DZ Bank τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για έκδοση πράσινων ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η Ελλάδα, όπως παρατηρεί η τράπεζα, θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη με αξιολόγηση χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα προσφέρει πράσινα ομόλογα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό πράσινο ομόλογο θα είναι μικρό σε μέγεθος, της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ, με τη δυνατότητα η έκδοση να “ανοίξει” στη συνέχεια ώστε να διαμορφωθεί στα 2,5-3 δισ. ευρώ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments