JP Morgan: “Αγοράστε ελληνικά ομόλογα”
Διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις μετοχές η JP Morgan καθώς εκτιμά πως το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής παραμένει θετικό
Διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις μετοχές η JP Morgan καθώς εκτιμά πως το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής παραμένει θετικό
Διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις μετοχές η JP Morgan καθώς εκτιμά πως το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής παραμένει θετικό. Παράλληλα δίνει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας των εισηγημένων βλέποντας διψήφια αύξηση των ελληνικών EPS ενώ ανοίγει νέο trade υπέρ των ελληνικών ομολόγων.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, παραμένει θετική για τις μετοχές ενώ θεωρεί ότι είναι πρόωρο να τοποθετηθεί κανείς στις αγορές αμυντικά ώστε να προστατευτεί από την πιθανότητα ενός λάθους στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα βρίσκεται στα τελευταία της στάδια, με προοπτικές βελτίωσης στο μέλλον, ενώ αναμένεται ότι οι πιστωτικές ανησυχίες στη χώρα θα παραμείνουν διαχειρίσιμες, τονίζει η JP Morgan. Όσον αφορά την COVID, παραμένει αισιόδοξη λόγω του σημαντικού χάσματος που υπάρχει μεταξύ των κρουσμάτων και των νοσηλειών, με σημαντικούς νέους περιορισμούς να μην είναι πιθανοί έτσι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Δυτική Ευρώπη.
Η JP Morgan επισημαίνει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περιορισμοί της προσφοράς δυνητικά θα ξεπεράσουν το χειρότερο σημείο τους και θα υπάρξει χαλάρωση της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά εργασίας, ο βασικός μοχλός των καταναλωτών, παραμένει ισχυρή και η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως μία θετική έκπληξη στη δυναμική της δραστηριότητας είναι πιο πιθανή από μία αρνητική εξέλιξη.
Μετά από μια σημαντική ανάκαμψη στις αποδόσεις των ομολόγων από τον Αύγουστο, η καμπύλη έχει επιπεδοποιηθεί και πάλι, όπως σημειώνει, και αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι η αγορά κινείται προς την αποτίμηση ενός λάθους από την πλευρά της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο, όπως τονίζει, αυτή η τάση δεν αναμένεται να διαρκέσει και αν και η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές εύκαιρες όπως αυτές που εντοπίζει στα ελληνικά ομόλογα.
Η Fed αρχίζει το tapering, αλλά οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν στην ήπια πολιτική τους, κάτι που θα οδηγήσει σε πιο απότομες καμπύλες αποδόσεων και τα πραγματικά επιτόκια πιθανότατα θα αυξηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές είναι πιθανό να δεχτούν χωρίς κάποια αναταραχή το tapering και η JP Morgan επιμένει στην εκτίμησή της για υπεραπόδοση των κυκλικών μετοχών και κλάδων, συστήνοντας long θέσεις στην Ενέργεια, τις Τράπεζες, την Αυτοκινητοβιομηχανία και τον κλάδο της Εξόρυξης.
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων, η JP Morgan επισημαίνει πως τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου είναι ισχυρά, παρά την ελαφρά επιβράδυνση της ανάπτυξης αυτό το διάστημα. Από το 86% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα το 78% νίκησε τις εκτιμήσεις, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία από το 69% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει, το 64% νικούν και αυτές τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εισηγμένες, η JP Morgan εκτιμά πως η κερδοφορία το 2021 θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 21,8%, το 2022 θα κινηθεί στο 17,3% και το 2023 στο 7,2%. Συγκριτικά για τις διεθνείς αγορές αναμένει αύξηση των EPS φέτος κατά 49%, ενώ για το 2022-2023 εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 7,5% και 8,9%. Για την Ευρώπη η αύξηση φέτος τοποθετείται στο 56,4% ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 6,8% και το 2023 στο 7,2%. Για τις ΗΠΑ η αμερικανική τράπεζα αναμένεται αύξηση της κερδοφορίας 47,5% φέτος και επιβράδυνση στο 8,4% το 2022, ενώ το 2023 τοποθετεί την άνοδο των EPS στο 8,8%.
Η JP Morgan ανοίγει παράλληλα νέες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα συστήνοντας long θέσεις στα 10ετή ελληνικά έναντι των 10ετών πορτογαλικών καθώς και έναντι short θέσεων στα ιταλικά ομόλογα. Και ο λόγος είναι, όπως τονίζει, ότι εκτιμά πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και μετά το τέλος του PEPP.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποαποδώσει από την ημέρα της τελευταίας συνεδρίαση της ΕΚΤ με τα spreads τους να διευρύνονται περισσότερο κατά το πρόσφατο sell-off. Αυτή η σχετική υποαπόδοση των ελληνικών ομολόγων, κατά την άποψή της, θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE μετά το PEPP και εν μέρει από την ασθενέστερη εκτίμηση για την ρευστότητα.
Οι δηλώσεις της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση αύξησαν αρχικά την αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα όταν λήξει το PEPP και, ως εκ τούτου, αύξησε τους κινδύνους αποκλεισμού των ελληνικών ομολόγων από το QE μετά το PEPP. Δεδομένων των σχολίων της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέχεια που διαμήνυσε ότι θα υπάρξουν πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά το PEPP, και των παρατηρήσεών της κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο που ανέφερε ότι η κατάσταση της Ελλάδας θα ληφθεί υπόψη στην απόφαση για την πολιτική μετά το PEPP, η JP Morgan εκτιμά πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να συνεχιστούν και μετά τη λήξη του PEPP.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της JP Morgan η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα νέο φάκελο μετά το PEPP ύψους 200-250 δισ. ευρώ που θα “τρέχει” για ένα έτος μαζί με το κλασικό QE, το APP.
Έτσι, παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για την Ελλάδα, δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων, της άποψής της για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στις αγορές μετά το PEPP, των εποικοδομητικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού τοπίου. Στην ελληνική καμπύλη, εκτιμά πως τα ομόλογα διάρκειας 8-10 ετών είναι ελκυστικά σε σχέση με άλλους τίτλους της περιφέρειας και έτσι συστήνει long θέσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των 10ετών πορτογαλικών, ενώ θεωρεί επίσης ελκυστική την τοποθέτηση στα ελληνικά 10ετή έναντι των ιταλικών ομολόγων.
Facebook Comments