Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε «έτοιμος να εργαστεί με τις ΗΠΑ», παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, πριν από την επικείμενη διεξαγωγή ψηφιακής συνόδου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση αυτή, η πρώτη με τηλεδιάσκεψη μετά την άφιξη στον Λευκό Οίκο του Δημοκρατικού προέδρου τον Ιανουάριο, έπειτα από δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες, θα μπορούσε να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στο θέμα, η οποία διευκρίνισε πως η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης της Εθνικής Επιτροπής για τις αμερικανικο-κινεζικές σχέσεις, μια αμερικανική οργάνωση που προκρίνει τις συνδιαλλαγές μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσινγκτον Κιν Γκανγκ ανέγνωσε χθες το βράδυ μια επιστολή του Κινέζου προέδρου.

Ο Σι Τζινπίνγκ υπογραμμίζει σε αυτή ότι «σε συμφωνία με τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη, η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις συναλλαγές και τη συνεργασία επί όλων των θεμάτων», όπως έγραψε σήμερα ο Κινέζος πρεσβευτής στον λογαριασμό του στο Twittter.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε επίσης πως θέλει «να απαντήσει από κοινού στα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όπως και τις διεθνείς προκλήσεις, διαχειριζόμενος με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές, προκειμένου να οδηγήσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στον καλό δρόμο της γερής και σταθερής ανάπτυξης».

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Σι εκτιμά πως αυτές οι σχέσεις βρίσκονται σήμερα «σε μια σημαντική καμπή», διαβεβαιώνοντας πως «η συνεργασία είναι η μόνη καλή επιλογή», διότι οι δύο χώρες «μόνο» να «χάσουν έχουν από την αντιπαράθεση».

 

Facebook Comments