Η HSBC εξετάζει σε σημερινή της έκθεση εάν η αύξηση των δανείων με “όπλο” τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση των αντίθετων ανέμων στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η ανάλυσή της καταλήγει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν διατηρήσιμους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE της τάξης του 8%, δηλαδή 1-2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τους προϋπολογισμούς των τραπεζών. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν αυτή τη βελτίωση, και για αυτό τον λόγω η βρετανική τράπεζα επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της τόσο για την κερδοφορία των συστημικών τραπεζών, όσο και τις τιμές-στόχους και αναβαθμίζει τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς σε buy, μία σύσταση που ήδη δίνει και διατηρεί για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η HSBC, βελτιώνει τις προβλέψεις της υπό το πρίσμα του Ταμείου Ανάκαμψης και προβλέπουμε 5% σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) των εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το 2026. Αυτό μπορεί να μην αρκεί για να αντισταθμίσει τους πολλαπλούς αντίθετους ανέμους στα NII, σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς των τραπεζών, αλλά πιστεύει ότι τα έμμεσα οφέλη της ανάπτυξης και οι διευκολυντικές συνθήκες της αγοράς όσον αφορά τις προμήθειες και την ποιότητα του ενεργητικού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας και έτσι αυξάνει τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις ROTE κατά 40 μονάδες βάσης και στο 8,0%.

Οι προβλέψεις για υψηλότερη κερδοφορία και κεφάλαια, λόγω ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίου και της καλύτερης τιμολόγησης NPE, οδηγούν σε 18% υψηλότερες τιμές-στόχους κατά μέσο όρο. Παρά το re-rating που έχουν σημειώσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο έτος, η HSBC εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο εκτιμώμενος δείκτης για το 2022 τιμής προς λογιστική αξία P/TBV των ελληνικών τραπεζών ο οποίος διαμορφώνεται στο 0,46x , δεν αντικατοπτρίζει την κερδοφορία και τις προοπτικές διανομής μερισμάτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, το ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον θα επιτρέψει στις τράπεζες να πραγματοποιούν τις μειώσεις NPEs σε ευνοϊκές τιμές και έτσι να έχουν ισχυρότερους δείκτες κεφαλαίου. Έτσι αναβαθμίζει την Alpha και την Πειραιώς σε buy και επιβεβαιώνει το buy για τις ΕΤΕ και Eurobank, η οποία και παραμένει το “αγαπημένο” trade της HSBC καθώς η ανώτερη αποτίμησή της δικαιολογείται λόγω της ανώτερης κερδοφορίας της.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, αυξάνει επίσης την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 πριν, ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 1,30 ευρώ από 1 ευρώ πριν καθώς και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν. Έτσι, βλέπει περιθώρια ανόδου 27% για την Alpha, 36% για τις Eurobank και Πειραιώς και 35% για την ΕΤΕ, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στο ταμπλό.

Η HSBC αναμένει ότι τα βασικά λειτουργικά κέρδη θα φτάσουν το 28% σε όρους σύνθετου ρυθμού ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) μεταξύ του 2020 και του 2024 καθώς: 1) Τα προ προβλέψεων έσοδα παραμένουν ανθεκτικά με τη βελτίωση των προμηθειών και τις λειτουργικές δαπάνες να αντισταθμίζουν την πτώση του NII, 2) το κόστος κινδύνου CoR θα μειωθεί σχεδόν στο μισό χάρη στις προσπάθειες de-risking και τον ευνοϊκό σχηματισμό NPE.

Έτσι αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία το 2021,2022,2023 κατά 3%, 7% και 7% αντίστοιχα, χάρη στις υψηλότερες προμήθειες και το χαμηλότερο CoR, γεγονός που φέρνει τις προβλέψεις της HSBC 15% πάνω από τις μέσες προβλέψεις της αγοράς (consensus) για το 2022.

Όπως τονίζει η HSCB, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες με discount 45% σε σχέση με τις τράπεζες της περιοχής των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολή και Αφρικής (EEMEA), σε ότι αφορά το P?TBV του 2022, παρά τον καλύτερο δείκτη ROTE, προσαρμοσμένο για το υψηλότερο risk premium και τα πιο αδύναμα νομίσματα στην περιοχή της ΕΕΜΕΑ. Επιπλέον, βρίσκονται σε discount περίπου 40% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρά το γεγονός ότι έχουν αντίστοιχα επίπεδα ROTE. Σε ότι αφορά τους δείκτες P/E, το discount φαίνεται πιο βαθύ και η HSBC πιστεύει ότι η αγορά θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή τη μέτρηση, τουλάχιστον για τη Eurobank και την Εθνική.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments