Τιμή στόχο τα 20 ευρώ και σύσταση buy δίνει η Citigroup για τη μετοχή του ΟΤΕ, βλέποντας ράλι άνω του 36%, ενώ τοποθετεί τη μερισματική απόδοση στο 4,5% και χαρακτηρίζει την ελληνική εισηγμένη ως την καλύτερη επιλογή από τον κλάδο των τηλεπικοινωνίων στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει, ο ΟΤΕ προσφέρει την καλύτερη ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών με τη χαμηλότερη ακόμη αποτίμηση. Διαθέτει τα “όπλα “για περαιτέρω ανάπτυξη των αποδόσεων των μετόχων παρά τις υψηλότερες επενδύσεις στο FttH (γραμμές Fiber to the Home) και κατέχει πλήρως κάθε τμήμα της υποδομής του. Με τον ισχυρότερο ισολογισμό, παραμένει η καλύτερη επενδυτική επιλογή σε έναν κόσμο δυνητικά υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων ή/και υψηλότερου πληθωρισμού,  δεδομένης της τιμολογιακής του δύναμης.

Η Citi ξεχωρίζει τρία πολύ σημαντικά σημεία από τα αποτελέσματα γ ’τριμήνου του και τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά: α) η αναπτυξιακή δυναμική του ΟΤΕ έχει ευρεία βάση και επιταχύνεται, β) τα οφέλη ανάκαμψης/ψηφιοποίησης θα είναι ορατά από το 2022 αλλά και  γ) ο ΟΤΕ μπορεί να χρειαστεί για την επιτάχυνση των επενδύσεων (ειδικά σε FttH).

Έτσι, η αμερικανική τράπεζα αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του FttH, υποθέτοντας ότι ο ΟΤΕ θα επιταχύνει κατά 250k/ ετησίως έναντι του τρέχοντος ρυθμού. 

Ο ΟΤΕ έχει γενικά τρεις επιλογές: α) χρήση χρηματοοικονομικών εταίρων, β) συνεπένδυση με άλλους παίκτες στην αγορά, αλλά δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού του ΟΤΕ και της παραγωγής ελευθέρων ταμειακών ροών, είναι πιο πιθανό γ) να χρηματοδοτήσει πλήρως την επένδυση. Το τελευταίο είναι το βασικό σενάριο της Citi.

Η μόνη επιλογή που μπορεί να δελεάσει τον ΟΤΕ να βγει εκτός ισολογισμού, δεδομένου ότι μπορεί να έχει λειτουργικά πλεονεκτήματα, είναι το β), δηλαδή η συνεπένδυση μέσω της δημιουργίας δομής joint venture με άλλους “παίκτες” για την αναβάθμιση του FttC (δίκτυο Fiber To The Cabin) σε FttH για έως και 2-2,4 εκατ. σπίτια (ή τη μισή χώρα). Ωστόσο είναι περίπλοκο και το χρονοδιάγραμμά του είναι καθοριστικής σημασίας δεδομένης της πίεσης από την κυβέρνηση για επενδύσεις σε FttH, αλλά είναι win-win για όλες τις πλευρές.

H Citi επισημαίνει πως ο ΟΤΕ έχει πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης, με τους “θετικούς ανέμους” να συνεχίζονται τα επόμενα χρόνια καθώς α) η αγορά παραμένει ορθολογική, β) υπάρχει σημαντική συσσωρευμένη, και γ) υπάρχουν προοπτικές από τα έργα ψηφιοποίησης και την κατάργηση ειδικών φόρων. Το τελευταίο θα τεθεί σε ισχύ το 2022, ένα σαφές σημάδι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια ισορροπημένη προσέγγιση για να βοηθήσει τη βιομηχανία να επενδύσει. 

 Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments