Αλλάζει ημερομηνία τελικά το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 3-5 Δεκεμβρίου με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε Κοζάνη και Ιωάννινα αποφάσισε να μεταφέρει το συνέδριο για το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινούσαν με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 3 Δεκεμβρίου. Την επόμενη μέρα το Σάββατο θα είχαν την δυνατότητα παρεμβάσεων στελέχη και βουλευτές και όχι μόνο στα θεματικά τραπέζια που οργανώνονταν, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά για τα μείζονα θέματα της πολιτικής συγκυρίας. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου θα στήνονταν κάλπες για την ανάδειξη της Πολιτικής Επιτροπής.

Όλος ο προγραμματισμός και η οργάνωση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα μετατίθεται πλέον για τις αρχές της νέας χρονιάς σε ημερομηνία που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Ελληνική προετοιμασία για τη νέα μετάλλαξη Ομικρον
Επί της αρχής, «θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα» γνωστοποίησε από νωρίς χθες και ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ άμεση κινητοποίηση αναφορικά με την παραλλαγή «Όμικρον» σημειώθηκε και επί ελληνικού εδάφους, καθώς συνεδρίασε έκτακτα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή προέβλεψε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από την νότια Αφρική, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων από τις χώρες: Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, την Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την Ελλάδα, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας, ενώ κατά την είσοδό τους θα πραγματοποιείται Rapid Test, θα επιβάλλεται καραντίνα για 10 ημέρες και επανέλεγχος όλων των ταξιδιωτών, ώστε να λήξει η καραντίνα τους, εφόσον διαθέτουν με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR).

Στο ενδιάμεσο, σε επανέλεγχο όλων των θετικών δειγμάτων PCR (κρούσματα του κορωνοϊού) που εντοπίσθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Ελλάδα προχωρούν άμεσα οι υγειονομικές αρχές, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προκαλεί η μετάλλαξη. Και αυτό γιατί, πρόκειται για τη «χειρότερη μετάλλαξη» από την αρχή της πανδημίας επισημαίνουν οι ειδικοί, αφού διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, δηλαδή στο μέρος εκείνο του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του Covid, αριθμός διπλάσιος από τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Δέλτα.

Facebook Comments