Η κ. Μαίρη Καραγεώργου είναι Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και μέλος του Leadership Team της εταιρείας Novo Nordisk Ελλάς από τον Φεβρουάριο του 2012, με δραστηριότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκίνησε την Καριέρα της το 1997 όπου εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας Bristol Myers Sqibb. Από το 1999 εργάστηκε στην εταιρεία Janssen-Cilag Pharmaceutical-SACI έως το 2007 που εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας Amgen Hellas ως Key Account Manager.

Με περισσότερα από 20 έτη επαγγελματικής πορείας στον φαρμακευτικό κλάδο, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, καθώς και προγραμμάτων εταιρικής επικοινωνίας και εταιρικής υπευθυνότητας.   

Στις θέσεις ευθύνης που κατέχει έχει ως κεντρικό ρόλο τη διαμόρφωση ρυθμιστικών θεμάτων, τη συνεργασία με φορείς, τη συμμετοχή στον σχεδιασμό πολιτικών στον χώρο της Υγείας αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση στρατηγικών και πολιτικών τιμολόγησης, αποζημίωσης και Market Access.

Είναι απόφοιτη του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Negotiation and Competitive Decision Making στο Harvard Business School, στο LSE για Market Access και στο INSEAD για Negotiations.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. H Novo Nordisk έχει κατοχυρώσει το προφίλ του ηγέτη στις χρόνιες παθήσεις. Ο στόχος της να οδηγήσει την αλλαγή, για να νικήσει το σακχαρώδη διαβήτη και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η παχυσαρκία, η αιμορροφιλία και οι διαταραχές ανάπτυξης, είναι εφικτός; Ποια είναι η επόμενη ημέρα στους ασθενείς με τις παθήσεις αυτές; Ποιο είναι το επόμενο βήμα της Νovo Nordisk σε επιστημονικό επίπεδο;

Με περισσότερα από 98 χρόνια παρουσίας στον κλάδο του φαρμάκου διεθνώς και περισσότερα από 42 χρόνια στην Ελλάδα, η Novo Nordisk θεωρείται ως η ηγέτιδα δύναμη στην θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των αναπτυξιακών διαταραχών.

Το μότο μας «Οδηγούμε την αλλαγή για να νικήσουμε το σακχαρώδη διαβήτη και άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα», αντικατοπτρίζει το στόχο μας και την φιλοδοξία μας για το μέλλον και ναι είναι εφικτό, καθώς έχουμε στρέψει όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επόμενη μέρα, σε οποιαδήποτε θεραπευτική κατηγορία δραστηριοποιούμαστε αναμένεται να φέρει θετικά αποτελέσματα για την διαχείριση των νόσων και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς διαρκώς η εταιρείας μας αναζητά την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων που διαθέτει στην αγορά και στην φαρέτρα των επαγγελματιών υγείας.

Σε επιστημονικό επίπεδο η Novo Nordisk διαρκώς καινοτομεί και αναπτύσσει το αντίστοιχο τμήμα της, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ως επόμενο βήμα, θα χαρακτήριζα την εμπλοκή της εταιρείας μας με ανακάλυψη θεραπειών σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα με μοναδικό γνώμονα τους ασθενείς και την καλύτερη φροντίδα αυτών.

2. Προβλέπετε, βάσει των επιστημονικών ερευνών, που διενεργείτε ως φαρμακευτική Εταιρεία, να φθάσουμε ακόμα και στη θεραπεία εκατομμυρίων ανθρώπων, που ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη 1, με την εξέλιξη της ινσουλίνης ή ακόμα και με θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Στόχος της εταιρείας μας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για όλους τους τύπους του σακχαρώδους διαβήτη, ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη ρύθμισή του και τελικά, γιατί όχι και την ίασή του, σε συγκεκριμένους πληθυσμούς πασχόντων.

Μέσω προγραμμάτων κλινικών μελετών, ερευνούμε τρόπους αναστολής της εξέλιξης της νόσου του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και το ερευνητικό τμήμα της εταιρείας μας σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς αναζητά την λύση της εξίσωσης που θα ανακουφίσει και θεραπεύσει εκατομμύρια παιδιά, έφηβους και ενήλικες σε όλη την υφήλιο.

Οι εξελίξεις στο προσεχές μέλλον αναμένονται ραγδαίες σχετικά με τις νέες καινοτόμες θεραπείες για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και θα μου επιτρέψετε να πω, πως ακολουθεί μία δεκαετία εντυπωσιακών επιστημονικών ανακαλύψεων συνολικά για την αντιμετώπιση της νόσου του σακχαρώδους διαβήτη.

3. Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της Novo Nordisk είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο γνωστές νόσους παγκοσμίως και όχι απλώς διατροφική διαταραχή, και μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά πολλές και διαφορετικές ασθένειες. Πώς προσδιορίζεται, όμως, ο άνθρωπος που πάσχει από παχυσαρκία; Πώς θα το διαπιστώσει;

Η Παχυσαρκία είναι όντως χρόνια σοβαρή νόσος, σχετίζεται ακόμη με 229 + συννοσηρότητες, που επηρεάζουν όλον τον οργανισμό μας και τελικά την υγεία μας. Από μόνο του, το παραπάνω νούμερο είναι εντυπωσιακό, αλλά πιο εντυπωσιακά απειλητικά είναι τα ποσοστά των ατόμων που έχουν υπερβολικό βάρος ή πάσχουν από τη νόσο της Παχυσαρκίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως 650 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Παχυσαρκία ανά την υφήλιο, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του 2019, ενώ στην Ελλάδα το νούμερο αυτό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ανέρχεται περίπου στα 2,8 εκατομμύρια ενήλικα άτομα (32,1% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας).

Ο άνθρωπος που πάσχει από παχυσαρκία, προσδιορίζεται ή αναγνωρίζεται μέσα από διάφορες  μεθόδους και μηχανήματα. Μία απλή μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή ΒΜΙ), μπορεί να μας δώσει μία πρώτη εικόνα για να απευθυνθούμε στη συνέχεια στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας. Αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενός ενήλικου ατόμου ξεπερνά το νούμερο 27 συνοδευόμενο από συννοσηρότητές ή το νούμερο 30 χωρίς συννοσηρότητες τότε μπορούμε να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο άτομα πάσχει από τη νόσο της Παχυσαρκίας.

Η ανωτέρω προσέγγιση, είναι μία αρχική προσέγγιση αναγνώρισης της νόσου, αλλά το πρώτο βήμα που προτείνουμε στα άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία είναι να απευθυνθούν στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας (διαιτολόγο, διατροφολόγο, ιατρό με εξειδίκευση στην παχυσαρκία) ώστε να ενημερωθούν και να λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου, διότι η έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην μετέπειτα κατάσταση της υγείας του ασθενή.

4. Οι στόχοι της εταιρείας επικεντρώνονται και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας;

Η παιδική παχυσαρκία έχει ποικίλα και πολύπλοκα αίτια και αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.

Από το 2000 έως το 2016, το ποσοστό των παιδιών με υπερβολικό βάρος μεταξύ 5 και 19 ετών διπλασιάστηκε από 1 στα 10 σχεδόν σε 1 στα 5. 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ζουν με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.

Τα παιδιά με υπερβολικό βάρος διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων όπως η καρδιοπάθεια και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Novo Nordisk και η UNICEF συνεργάζονται με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την αύξηση γνώσεων και την εφαρμογή συστηματικών μεταβολών που θα συμβάλλουν στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους.

Σε εθνικό επίπεδο, η Novo Nordisk Hellas σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα» υλοποιεί συνεχόμενες δράσεις για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού της Ελλάδος σχετικά με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία.

Στις 10 Οκτωβρίου, η εταιρεία μας ήταν ο μεγάλος χορηγός στην 1η δια ζώσης ημερίδα του συλλόγου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη διεξαγωγή του «1st  Imeroessa kids running».

Η Κύπρος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, είναι η 1η χώρα στην Ευρώπη σε επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά, γεγονός που μας προτρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση.

Ως εταιρεία, χαιρετίζουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη δημιουργία εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και δηλώνουμε πως θα είμαστε αρωγοί στις επικείμενες ενέργειες.

Μπορούμε να νικήσουμε την Παχυσαρκίας και θα το κάνουμε!

5. Κρίνετε ότι το έργο της Νovo Nordisk στην παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά και σε εθνικό επίπεδο;

Από το 2020 έως και σήμερα οι προσπάθειες και το έργο της Novo Nordisk στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έχουν ενταθεί ραγδαία, παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο η εταιρείας μας είναι η ηγέτιδα δύναμη στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας σε όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού.

Όπως γνωρίζετε και συνηθίζουμε να λέμε, η παχυσαρκία είναι μία δαπανηρή  νόσος για 2 λόγους. Πρώτον, διότι αφορά σε τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού και δεύτερον, μιλάμε για μεγάλο φορτίο της νόσου το οποίο λόγω και των συννοσηροτήτων της επιφέρει εξαιρετικά μεγάλο κόστος στο σύνολο της θεραπείας. Μεγαλύτερο θα έλεγα από το να προβούμε σε μείωση του ποσοστού των παχύσαρκων με φαρμακοθεραπεία ή χειρουργικές μεθόδους.

Την παραπάνω εξίσωση καλείται να λύσει η πολιτεία τόσο σε θεσμικό επίπεδο (με καίριες αποφάσεις), όσο και σε εθνικό επίπεδο (με ουσιαστικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης).

Η Novo Nordisk Hellas διαρκώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα επίσημα θεσμικά όργανα καθώς όσο καθυστερούμε την αντιμετώπιση της νόσου, τόσο το βιοτικό επίπεδο και το επίπεδο υγείας του πληθυσμού μας θα είναι σε διαρκή πτώση.

Είναι ώρα για πράξεις και είναι ώρα για κοινή δράση και σύμπραξη δυνάμεων, ώστε να αντιστρέψουμε την πανδημία της παχυσαρκίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Να παραμείνουμε στην παιδική ηλικία… Η φαρμακευτική εταιρεία σας πρωτοπορεί και αντιμετωπίζει και τις διαταραχές ανάπτυξης των παιδιών, με τη χορήγηση αυξητικής ορμόνης. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο καίριο αυτό θέμα;

Η Novo Nordisk δραστηριοποιείται δεκαετίες στην παραγωγή σκευασμάτων αυξητικής ορμόνης, κατέχοντας εξέχουσα θέση στην αγορά, λόγω των υψηλών στάνταρ στη διαδικασία παραγωγής καθώς και στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Διαρκώς βελτιώνουμε τα παρεχόμενα σκευάσματά μας και εξελίσσουμε νέα υψηλότερης αποδοτικότητας και ταυτόχρονα καλύτερης και ευκολότερης χορήγησης .

Στόχος μας όμως είναι, να απαλείψουμε το στίγμα που συνοδεύει τις διαταραχές ανάπτυξης στα παιδιά, έτσι για το 2021, την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την ανάπτυξη των παιδιών (GAD) εγκαινιάσαμε την εκστρατείας μας στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «Good Growth = Good Health».

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και σας θέλουμε όλους αρωγούς μας, καθώς μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για το μέλλον μας!

7. Έχετε πίστη στις επιστημονικές εφαρμογές ότι μπορούν να θεραπεύσουν και άλλα χρόνια νοσήματα;

Το επιστημονικό προσωπικό μας που ασχολείται με την έρευνα διαρκώς εργάζεται στα κέντρα καινοτομίας μας για την ανακάλυψη είτε νέων θεραπειών, είτε για την  απλούστευση υφιστάμενων θεραπειών με θεαματικά αποτελέσματα και σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες. Δυστυχώς, όπως καταλαβαίνετε είναι ένα κομμάτι που δεν μπορώ ακόμα να σας αποκαλύψω περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, αλλά ας κρατήσουμε πως στο μέλλον θα δούμε δραστηριοποίηση της εταιρείας στην αντιμετώπιση περισσότερων της μίας νέας νόσου.

8. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Καταγράφονται σημαντικά βήματα από τους Έλληνες ιατρούς και σε ποιους τομείς;

Τα τελευταία χρόνια, όντως η εταιρεία μας έχει εντατικοποιήσει τη δραστηριότητα της στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ερευνητές συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, αιμορροφιλία, διαταραχές ανάπτυξης) που δραστηριοποιείται η Novo Nordisk. Παράλληλα μεγάλη συμμετοχή των ερευνητών-επιστημόνων  στην Ελλάδα, εντοπίζεται και στις κλινικές μελέτες για καινοτόμες θεραπείες σε θεραπευτικές κατηγορίες που η εταιρείας μας θα δραστηριοποιηθεί στο μέλλον. Οι Έλληνες ερευνητές  καταγράφουν πολύ υψηλά σκορ στη δέσμευση των αποτελεσμάτων για την ολοκλήρωση των  διεθνών κλινικών μελετών  που συμμετέχουν, βοηθώντας σημαντικά στην καινοτομία προς όφελος του ασθενούς ενώ ταυτόχρονα ευνοείται και η οικονομία της χώρας μέσα από το κανάλι των κλινικών μελετών.

Παράλληλα, σας παραθέτω ενδεικτικά στοιχεία της τελευταίας έκθεσής μας για τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, ώστε να γίνει ευρέως γνωστή η συνεισφορά τους στην καινοτομία και την οικονομία.

  • 20 μελέτες της Novo Nordisk έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στο διάστημα2016–2020 στις οποίες συμμετείχαν 977 ασθενείς.
  • 11,6 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης της Novo Nordisk στην Ελλάδα στο διάστημα 2016–2020.
  • 682 άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, τα οποία αφορούν σε χρηματοδοτούμενες από τη Novo Nordisk έρευνες για τον σακχαρώδη διαβήτη στο διάστημα 2016–2020.
  • Διαρκώς αναπτύσσεται το τμήμα των κλινικών μελετών της Novo Nordisk Hellas, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που στελεχώνονται από νέο επιστημονικό προσωπικό που παραμένει στην Ελλάδα για εργασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Πώς επιτυγχάνεται από την αρχή έως το τέλος η σύλληψη της ιδέας από το επιστημονικό προσωπικό σας έως ότου φθάσει η πρόσβαση στο φάρμακο;

Όσον αφορά στις καινοτόμες αγωγές και τις ιατρικές συσκευές που βελτιώνουν ζωές, οι επιστήμονες μας δουλεύουν στα όρια των νέων ανακαλύψεων.  Η Αλυσίδα Αξίας μας, από τη σύλληψη της ιδέας, κατά την διάρκεια των μελετών και κατά την παραγωγή, μας βοηθά να παρέχουμε καινοτόμες αγωγές και συσκευές στους ασθενείς που τις χρειάζονται.

Τα στάδια 1 έως 8 που αναφέρατε είναι ένα μέσο, ώστε η ενδιαφερόμενοι και οι ασθενείς να κατανοήσουν το ταξίδι της παραγωγής ενός φαρμακευτικού σκευάσματος.

Μία πρώτη ανάλυση των σταδίων, μπορούν οι αναγνώστες σας να διαβάσουν παρακάτω:

  • Στάδιο 1 – Σύλληψη ιδέας
  • Στάδιο 2 – Προκλινικές δοκιμές
  • Στάδιο 3 – Ανάπτυξη φαρμάκων
  • Στάδιο 4 – Κλινικές δοκιμές
  • Στάδιο 5 – Καταχώρηση προϊόντος
  • Στάδιο 6 – Δέσμευση της ιατρικής κοινότητας
  • Στάδιο 7 – Πρόσβαση στο φάρμακο
  • Στάδιο 8- Ασφαλής και σωστή δοσολογία χορήγησης

Την περαιτέρω ανάλυση των ανωτέρω σταδίων θα την βρείτε και στο εταιρικό μας site www.novonordisk.gr

10. Έχετε επιτύχει ως φαρμακευτική εταιρεία να μην πρωτοστατείτε μόνο στην επιστημονική εξέλιξη και τη φαρμακευτική θεραπεία σοβαρών και χρόνιων παθήσεων, αλλά είναι αξιοσημείωτες και οι δράσεις, που εντάσσονται στο κοινωνικό της προφίλ. Πώς δραστηριοποιείστε στο επίπεδο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

Η Novo Nordisk Hellas είναι μία εταιρεία συνυφασμένη με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την κοινωνική προσφορά της προς τους ασθενείς.

Με παραπάνω από 40 χρόνια ύπαρξης στην ελληνική αγορά, έχει πλέον καταχωρήσει το όνομα της δίπλα στην λέξεις «κοινωνική υπευθυνότητα», υλοποιώντας διαρκώς ποικίλες δράσεις στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού καθώς και των ενδιαφερομένων μερών για τις νόσους του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των αναπτυξιακών διαταραχών.

Μέσω προγραμμάτων και ενεργειών «Αλλάζουμε το σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και την αιμορροφιλία».

Στον τομέα της φροντίδας, εκπονούμε με συνεργάτες τα προγράμματα «Novocare for diabetes, For a Better Future, Novocare for Biopharm & Nordicare for Biopharm» για άτομα με διαβήτη και αιμορροφιλία, ενώ παράλληλα έχουμε δημιουργήσει το νέο πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών για τη νόσο της παχυσαρκίας.

Υποστηρίζουμε τις ομοσπονδίες, τις ενώσεις και τους συλλόγους ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και αιμορροφιλία.

Πρωταγωνιστούμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία τόσο στην πρόληψη όσο και την ρύθμιση  μέσω των προγραμμάτων:  «Run to change diabetes» & «Μην το χεις βάρος» καθώς και των sites: www.diabetestalks.gr & www.mintoxeisvaros.gr, ενώ προετοιμάζουμε τον ελληνικό ιστότοπο για την αιμορροφιλία με αναμενόμενη κυκλοφορία στις αρχές του 2022.

11. Με ποιους τρόπους επιτυγχάνετε ως εταιρεία μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση;

Φροντίζουμε μέσω ειδικών προγραμμάτων ανακύκλωσης και μείωσης εκπομπών καυσαερίων να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον με την δραστηριότητά μας. Εφαρμόζουμε την περιβαλλοντική στρατηγική μηδενικών εκπομπών ρύπων «Circular for Zero 2030». Είμαστε μέλος του CSR Hellas καθώς και της περιβαλλοντικής συμμαχίας της ΑΜΚΕ We4all.

Πρόσφατα υλοποιήσαμε διπλή περιβαλλοντική δράση καθαρισμού και δενδροφύτευσης ενός λοφίσκου στην περιοχή του Ασπροπύργου με την συμμετοχή περισσότερων από 40 εργαζομένων της εταιρείας μας, οι οποίοι στελεχώνουν και την εθελοντική μας ομάδα «Novonteers».

 

 

 

 

 

 

 

12. Η Νovo Nordisk είναι οι άνθρωποι της; Πώς επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, σε επίπεδο εκπαίδευσης και συνθηκών εργασίας;

Στη Novo Nordisk Hellas καλλιεργούμε ένα περιβάλλον ευθύνης, σεβασμού και εμπιστοσύνης, όπου κάθε εργαζόμενος αισθάνεται υπερήφανος και πιστεύει σε αυτό που κάνει.

Οι άνθρωποι μας αποτελούν το βασικότερο παράγοντα της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας. Επενδύουμε στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των εργαζομένων μας και φροντίζουμε για την διασφάλιση άριστων συνθηκών εργασίας. Αυτό αποδεικνύεται με τις συνεχόμενες βραβεύσεις μας στα Best Workplaces Awards.

Στη Novo Nordisk Hellas επιδιώκουμε την παροχή ίσων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες και αυτό εξάλλου προκύπτει και από το γεγονός ότι στο τέλος του 2019 το ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελούνταν από 34 γυναίκες και 35 άνδρες. Αναλογία την οποία διατηρούμε έως και σήμερα το 2021.

Υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και την αναγνωρίζουμε ως πλεονέκτημα, καθώς μέσω αυτής εμπλουτίζεται το αποτέλεσμα της εργασίας μας. Όλες οι πτυχές της διαφορετικότητας είναι σημαντικές για εμάς και επιδιώκουμε να διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον εργασίας όπου οποιοσδήποτε εργαζόμενος ανεξαιρέτως χαρακτηριστικών διαφορετικότητας συμπεριλαμβανομένου του φύλου, φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή άλλων, μπορεί να εργαστεί και να εξελιχθεί μαζί μας αξιοποιώντας τις δεξιότητες του.

13. Είστε μια γυναίκα σε νευραλγική θέση σε πολυεθνική εταιρεία, με πορεία καριέρας, που δείχνει πως ήσασταν πάντα παρούσα στις έντονες απαιτήσεις. Αυταπόδεικτα, οι γυναίκες δεν υπολείπονται σε καμία πτυχή στον στίβο για την κατάκτηση της καριέρας, σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο, εσείς συναντήσατε έως σήμερα εμπόδια λόγω φύλου ή χρειάστηκε μεγαλύτερη προσπάθεια να πείσετε ότι αξίζετε όσα επιτύχατε; Πώς αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα απο θέση leader, τις απαιτήσεις μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας;

Κυρία Φραγκάκη, η για να είμαι πιο σωστή, Εύη, όλες οι γυναίκες έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στον επαγγελματικό μας χώρο και το γνωρίζουμε πολύ καλά και οι δύο μας. Ξεκίνησα στην αγορά εργασίας προς τα τέλη της 10ετίας του 1990 σε διαφορετικές θέσεις στη φαρμακευτική αγορά, αντιμετωπίζοντας στερεότυπα και παλαιά νοοτροπία στο χώρο που με γνώμονα την αυτοβελτίωση και «εργασιακή» υπομονή κατάφερα να καταρρίψω.

Οι απαιτήσεις μίας μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας είναι διαρκώς αυξανόμενες καθώς υπάρχει ανάπτυξη και αύξηση του πορτφόλιου. Ως σύγχρονη γυναίκα σε μία διευθυντική θέση, για να αντιμετωπίσω τις εξελίξεις και να εξελίσσω την ομάδα μου, επιμορφώνομαι και μελετώ συνεχώς διάφορους τομείς, είτε της δραστηριότητάς μας, είτε σε επίπεδο coaching.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Ως μητέρα δύο κοριτσιών, πώς τις γαλουχείτε; Ονειρεύεστε να ακολουθήσουν τα βήματα σας ως γυναίκες ρυθμιστές στον τομέα τους ή κρίνετε ότι δεν τους χρειάζεται τόση ένταση και άγχος να αποδείξουν ότι αξίζουν;

Οι κόρες μου, είναι τα πάντα μου! Η παιδεία και οι αξίες που δίνουμε στα παιδιά μας είναι αυτή που πηγάζει από εμάς τους ίδιους μέσω των παραδειγμάτων που τους δίνουμε. Προσπάθησα και προσπαθώ να έχουν όλα τα εφόδια για μία δημιουργική ζωή και να εξελίσσονται όπως εκείνες επιθυμούν, χωρίς κάποια πιεστική κατεύθυνση  από εμένα.

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και το μέλλον τους αξίζει, οπότε η προσέγγισή μου είναι να είμαι δίπλα τους σε ότι χρειάζονται με όση δύναμη, αγάπη και πόρους διαθέτω, διότι μόνο έτσι τα παιδιά θα λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους και θα εξελίσσονται μέσα στο χρόνο.

Ένταση και άγχος σίγουρα δεν χρειάζεται σε κανέναν μας, με μία όμως σημείωση, πως το δημιουργικό άγχος μόνο, μπορεί να μας βοηθάει να υλοποιούμε τις επιθυμίες μας και τα επόμενα βήματά μας.

Η επιλογή για την εργασιακή πορεία τους είναι καθαρά δική τους επιλογή και προσωπικά θα έχω συμβουλευτικό ρόλο σε όποια απόφασή τους.

15. Τελικά, η καρδιά σας ανήκει περισσότερο στη φαρμακευτική, ως πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός ή τελικά το γεγονός ότι έχετε master  σε business Administration  ,  και ειδική εκπαίδευση στο Management and Negotiations, αποτελούν την ιδανική επιλογή για την προσωπικότητα σας και την επιτυχημένη πορεία καριέρας σας;

Το Management and Negotiations καθώς και το Coaching, ταιριάζουν απόλυτα με την προσωπικότητα μου και την επαγγελματική πορεία μου και δεν θα τα άλλαζα με τίποτα. Δίνουν μία νέα διάσταση στον τρόπο εργασίας μας, ενώ παράλληλα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στη δουλεία ή για την επόμενη διαπραγμάτευση.  Από την άλλη μια Πολυτεχνική σχολή δίνει τεράστιες δυνατότητες στον τρόπο με τον οποίο δομεί τη σκέψη του ένας απόφοιτος Είμαι άνθρωπος και επαγγελματίας που επιζητώ το challenge σε κάθε πτυχή της προσωπικής ή επαγγελματικής ζωής μου και δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να το σταματήσω πιστεύω.

Τέλος θα ήθελα Εύη να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξή μας καθώς και τις εξαιρετικές ερωτήσεις που έθεσες.

Σχετικά με τη Novo Nordisk στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά το 1979, η Novo Nordisk δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα με την διακριτική επωνυμία «Νόβο Ελλάς Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.», εισάγοντας προϊόντα για το σακχαρώδη διαβήτη. Από τότε έως και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική Φαρμακευτική Αγορά, αυξάνοντας διαρκώς το χαρτοφυλάκιο της και επενδύοντας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των διαταραχών ανάπτυξης. Η εταιρεία φέρει την ονομασία Νόβο Νόρντισκ Ελλάς Ε.Π.Ε. από το 1991. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, η εταιρεία έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, υλοποιώντας κατά βάση κλινικά προγράμματα για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας.

Σχετικά με τη Novo Nordisk

Η Novo Nordisk είναι μία εταιρεία με παγκόσμια παρουσία στον τομέα της υγείας, που ιδρύθηκε το 1923 και εδρεύει στη Δανία. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την αλλαγή για να νικήσουμε το σακχαρώδη διαβήτη και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η παχυσαρκία, η αιμορροφιλία και οι διαταραχές ανάπτυξης. Υλοποιούμε τη δέσμευση μας, μέσω των πρωτοποριακών επιστημονικών ανακαλύψεών μας, της επέκτασης της πρόσβασης στα φάρμακά μας και της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε και, τελικά, να θεραπεύσουμε τις χρόνιες ασθένειες. Η Novo Nordisk απασχολεί περίπου 47.0000 εργαζόμενους σε 80 χώρες, ενώ τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 170 χώρες.

Επισκεφθείτε μας: www.novonordisk.com , Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube ή www.novonordisk.gr

Facebook Comments