Το ρίσκο του Κυριάκου με τους 60άρηδες

MarketNews

Το ρίσκο του Κυριάκου με τους 60άρηδες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε πολλούς προ εκπλήξεως ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60, από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα ξόρκιζε τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας, αλλά η επέλευση της Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα. 

Τα νούμερα, άλλωστε, που επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου μιλούν από μόνα τους. 9/10 θάνατοι από COVID είναι πολίτες άνω των 60 ετών. 7/10 διασωληνωμένοι είναι ασθενείς 60+ ετών. 8/10 είναι ανεμβολίαστοι. Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 35 έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για τη μερίδα αυτή του πληθυσμού. Και, βεβαίως, χώρες που εμβολίασαν τους ηλικιωμένους με συντριπτικά ποσοστά, άνω του 90%, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, έχουν έως και 10 φορές μικρότερη απώλεια ζωών σε σχέση με την Ελλάδα που το ποσοστό κάλυψης είναι στο 83% του πληθυσμού. 

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η λύση ήταν εύκολη. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης το σκέφτηκε σοβαρά. Και στο επιτελείο του υπάρχουν άνθρωποι που συμφωνούν αναφανδόν, αλλά και άλλοι που προβληματίζονται και…ας μην το φωνάζουν. Υπάρχει, δε, εδώ μια σημαντική παράμετρος: το πολιτικό ρίσκο. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια απόφαση δυσάρεστη και με δυνητικό ρίσκο για το ίδιο του το κόμμα. Άλλωστε, η μεγάλη δύναμη της ΝΔ εκλογικά είναι στους πολίτες άνω των 55 ετών, στους οποίους είχε πάρει ποσοστό πέριξ του 45% στις πρόσφατες εκλογές. Με δεδομένο ότι ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από 500.000, είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια επιλογή που μπορεί να στερήσει ψήφους. Μπορεί, βεβαίως, να φέρει κιόλας από άλλες δεξαμενές. 

Η επιτυχία του μέτρου, πάντως, θα μετρηθεί μόνο σε ένα σημείο: στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου θα κλείνονται τα ραντεβού. 

 

Ο εξ απορρήτων