Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε πολλούς προ εκπλήξεως ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60, από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα ξόρκιζε τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας, αλλά η επέλευση της Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα. 

Τα νούμερα, άλλωστε, που επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου μιλούν από μόνα τους. 9/10 θάνατοι από COVID είναι πολίτες άνω των 60 ετών. 7/10 διασωληνωμένοι είναι ασθενείς 60+ ετών. 8/10 είναι ανεμβολίαστοι. Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 35 έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για τη μερίδα αυτή του πληθυσμού. Και, βεβαίως, χώρες που εμβολίασαν τους ηλικιωμένους με συντριπτικά ποσοστά, άνω του 90%, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, έχουν έως και 10 φορές μικρότερη απώλεια ζωών σε σχέση με την Ελλάδα που το ποσοστό κάλυψης είναι στο 83% του πληθυσμού. 

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η λύση ήταν εύκολη. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης το σκέφτηκε σοβαρά. Και στο επιτελείο του υπάρχουν άνθρωποι που συμφωνούν αναφανδόν, αλλά και άλλοι που προβληματίζονται και…ας μην το φωνάζουν. Υπάρχει, δε, εδώ μια σημαντική παράμετρος: το πολιτικό ρίσκο. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια απόφαση δυσάρεστη και με δυνητικό ρίσκο για το ίδιο του το κόμμα. Άλλωστε, η μεγάλη δύναμη της ΝΔ εκλογικά είναι στους πολίτες άνω των 55 ετών, στους οποίους είχε πάρει ποσοστό πέριξ του 45% στις πρόσφατες εκλογές. Με δεδομένο ότι ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από 500.000, είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια επιλογή που μπορεί να στερήσει ψήφους. Μπορεί, βεβαίως, να φέρει κιόλας από άλλες δεξαμενές. 

Η επιτυχία του μέτρου, πάντως, θα μετρηθεί μόνο σε ένα σημείο: στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου θα κλείνονται τα ραντεβού. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments