Οι αναλυτές της Citi προβλέπουν μεγάλη αύξηση των μερισμάτων για το 2021 (+28%), με επιβράδυνση στο +3% το επόμενο έτος. Αναμένουν ότι τα buybacks μετοχών από τις εισηγμένες θα ενισχυθούν επίσης σημαντικά και το 2022 θα καλύψουν το χαμένο έδαφος του 2021, αυξάνοντας κατά 30%. Οι μετοχές του καταναλωτικού κλάδου, του κλάδου των ειδών πολυτελείας και του κλάδου της εξόρυξης, είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν στο μέτωπο των αγορών ιδίων μετοχών.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Citi, oι λειτουργικές ταμειακές ροές προβλέπεται να φτάσουν σε ιστορικό υψηλό το 2021, με αύξηση 17%, ακολουθούμενη από +11% αύξηση το 2022. Όλοι οι κυκλικοί κλάδοι (εκτός ων εμπορευμάτων) αναμένεται να αυξήσουν τις ταμειακές ροές κατά διψήφιο ποσοστό το επόμενο έτος, όπως εκτιμά.

Αναφερομένη ειδικά για τον κλάδο των τηλεπικοινωνίων, αναμένεται σημαντική βελτίωση, ξεχωρίζοντας την μετοχή του ΟΤΕ. Όπως τονίζει η Citi, αναμένει συνεχή ανάκαμψη στις επενδύσεις σε εποπτικές ίνες, ειδικά σε χώρες που επένδυσαν στο FttC (δίκτυο Fiber To The Cabin) αρχικά και τώρα βρίσκονται σε διαδικασία επένδυσης σε FttH (γραμμές Fiber to the Home). Σε αυτές περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και το Βέλγιο, ενώ η Ελβετία ενδέχεται επίσης να δει υψηλότερα κεφαλαία ως μέρος των κανονιστικών περιορισμών στην αρχιτεκτονική δικτύου. Πέρα από αυτό, αναμένει από τις Vodafone, Telenet, Virgin/ O2 (συνιδιοκτησία της TEF) να συγκεντρώσουν επενδύσεις για την αναβάθμιση σε οπτική ίνα. Εκτός από τις επενδύσεις εντός ισολογισμού, πολλές εισηγμένες χρησιμοποιούν μέσα εκτός ισολογισμού, για να επιταχύνουν τις επενδύσεις.

Κατά τη Citi, ο ΟΤΕ προσφέρει την καλύτερη ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών με τη χαμηλότερη ακόμη αποτίμηση. Διαθέτει τα “όπλα “για περαιτέρω ανάπτυξη των αποδόσεων των μετόχων παρά τις υψηλότερες επενδύσεις στο FttH και κατέχει πλήρως κάθε τμήμα της υποδομής του. Με τον ισχυρότερο ισολογισμό, παραμένει η καλύτερη επενδυτική επιλογή σε έναν κόσμο δυνητικά υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων ή/και υψηλότερου πληθωρισμού,  δεδομένης της τιμολογιακής του δύναμης. Ο ΟΤΕ έχει γενικά τρεις επιλογές κατά την αμερικάνικη τράπεζα: α) χρήση χρηματοοικονομικών εταίρων, β) συνεπένδυση με άλλους παίκτες στην αγορά, αλλά γ) δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού του και της παραγωγής ελευθέρων ταμειακών ροών, είναι πιο πιθανό να χρηματοδοτήσει πλήρως την επένδυση. Το τελευταίο είναι το βασικό σενάριο της Citi.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments