Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα με αιχμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – για το οποίο είπε ότι καλώς ελήφθη, αλλά η κυβέρνηση καθυστέρησε – και της επιβολής προστίμου άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις βολές του κ. Τσίπρα περί «αυταρχικότητας», αντέτεινε ότι το μέτρο δεν είναι αυταρχικό, τονίζοντας ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν περίμενε να ακούσει κάτι άλλο. «Τόσο καιρό ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τους νεκρούς που έχουμε κάθε μέρα. Ποιο είναι το μέτρο; Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα; Σκοπίμως και τυχοδιωκτικά δεν προτείνει κάτι. Όταν η κυβέρνηση λοιπόν παίρνει το μοναδικό μέτρο το οποίο μπορεί και πρέπει να λάβει, δηλαδή την υποχρεωτικότητα – και πρέπει να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν το έλαβε το μέτρο αυτό όταν έπρεπε και έχουμε εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα – έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για αυταρχισμό. Αυτό το πράγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκή κλίμακα δεν έχει ξαναγίνει. Να γίνεται σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης το αυτονόητο και το ζήτημα της δημόσιας Υγείας. Οι παλινωδίες του σε σχέση με το ζήτημα αυτό είναι ενδεικτικές του τρόπου που ασκεί πολιτική. Τυχοδιωκτική πολιτική προς όφελος κομματικό», εξήγησε ο κ. Κοντονής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι σε οποιονδήποτε βρίσκει μπροστά του να διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε λόγο. Είναι μοναδικό αυτό το πράγμα που γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια. Και με τους κυνηγούς και με τους Οικολόγους. Και με τους αντιεμβολιαστές και με το εμβόλιο. Δεν υπάρχει αυτό στην Ευρώπη, δεν συμβαίνει πουθενά», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές και στους αρνητές, καθώς «επί ένα χρόνο έλεγε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό, μετά υποστήριζε ότι τα εμβόλια δεν φτάνουν, μετά έλεγε για ξεστοκάρισμα εμβολίων».

«Τι να πω;», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «κάποια στιγμή, ευτυχώς, η στάση του Ανδρέα Ξανθού που είναι σοβαρός, φαίνεται ότι λειτούργησε προς την αντίθεση κατεύθυνση. Είπαμε ότι “ευτυχώς σοβαρεύουν τα πράγματα”, γιατί μας ενδιαφέρει για το πολιτικό σύστημα να ακούγονται σοβαρές προτάσεις και τοποθετήσεις, αλλά επανήλθαμε τώρα στα ίδια», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει σωτηρία καμία», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εισπράττει τη φθορά που καταγράφει η κυβέρνηση εξαιτίας των πολιτικών και των ενεργειών της, αλλά καταγράφει και πτώση στις δημοσκοπήσεις. «Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε πώς σκέφτονται, ούτε πώς ενεργούν. Είναι μια παρατεταμένη κατάσταση, η οποία δεν έχει καμία πολιτική εξήγηση. Απορώ γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν πει τα σωστά και τα πρέποντα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα τεθεί στο μέλλον θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά: «είμαι εκτός ΣΥΡΙΖΑ και δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνουν, ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός, ειλικρινά».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου επανέφερε στην ημερήσια διάταξη μια συζήτηση για τι έγινε την κρίσιμη τριετία που η χώρα βρέθηκε στα βράχια της πτώχευσης, και της χρεωκοπίας. Για το ζήτημα των συνεργασιών, είπε ότι παίρνει τοις μετρητοίς  αυτά που λένε οι υποψήφιοι, «και τουλάχιστον οι τρεις που φέρονται ως επικρατέστεροι έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Θεωρώ ότι όπως είναι διαμορφωμένο το Σύνταγμά μας που δίνει ένα τριήμερο για το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, είναι δύσκολο να καταρτιστεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι θα γίνουν με την απλή αναλογική, εκτιμώ ότι θα πάμε σε διπλές εκλογές», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι το πολιτικό σκηνικό μου θυμίζει το 1977, όταν «όλοι ξέραμε ποια θα είναι η κυβέρνηση, αλλά δεν ξέραμε αν θα ήταν αντιπολίτευση η ΕΔΗΚ ή το ΠΑΣΟΚ.  Και εκεί είχαμε τρομερές ανατροπές. Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ανακατατάξεις, δεν ξέρω αν θα οδηγήσουν σε συνολικές ανατροπές», ανέφερε.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ο κ. Κοντονής επέκρινε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται γιατί καθυστέρησε να λάβει την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60. «Έπρεπε να έχουμε 100 νεκρούς κάθε μέρα για να καταλάβει ότι έπρεπε η ίδια να πάρει πρωτοβουλία, ώστε ένα μέρος των συμπολιτών μας να οδηγηθεί στο μόνο όπλο που έχει η ανθρωπότητα, όχι μόνο η Ελλάδα, απέναντι στον ιό που είναι το εμβόλιο;», διερωτήθηκε.

«Επομένως, καλώς το πήρε το μέτρο, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Εάν το είχε λάβει στον κατάλληλο χρόνο, τότε θα είχαν σωθεί ζωές», δήλωσε. «Ακούγοντας ότι υπάρχει μια αλματώδης αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό, ελπίζω να επεκταθεί αυτό το μέτρο τουλάχιστον σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς, σε όλους όσοι που μισθοδοτούνται από το ελληνική Δημόσιο».

Εξέφρασε την άποψη ότι το μέτρο είναι συνταγματικά ορθό. Αναφορικά με το πρόστιμο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και νομικός, τόνισε ότι οποιοδήποτε μέτρο είναι υποχρεωτικό, δεν μπορεί να μην έχει κύρωση, είτε μέσω μιας ποινικής διάταξης, είτε μέσω ενός διοικητικού προστίμου. «Διαφορετικά δεν είναι υποχρεωτικό. Είναι σαν να λέμε είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστούν όλοι και να σταματάμε εκεί. Τι υποχρεωτικό είναι αυτό; Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Όταν λες είναι υποχρεωτικό, πρέπει αμέσως να λες και όποιος δεν τηρεί την υποχρεωτικότητα, θα έχει αυτές τις επιπτώσεις. Απολύτως θεμιτό και το πρόστιμο», σημείωσε.

Πηγή: ertnews.gr

 

Facebook Comments