Το πολιτικό σκηνικό μιας ολόκληρης χώρας, ειδικά το ελληνικό, δεν αλλάζει με μια εσωκομματική ψηφοφορία. Προφανώς η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι ένα σημαντικό στοιχείο και η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει να προσδιορίζει έναν καινούριο δρόμο για το τρίτο κόμμα, όμως επί του παρόντος αυτά είναι τα δεδομένα, όλα κι όλα. Πάμπολλα τα ανοικτά ζητήματα, ελάχιστες οι βεβαιότητες. Την προηγούμενη φορά που το ΚΙΝΑΛ εξέλεξε αρχηγό είχε τετραπλασιασμό των ψηφοφόρων (από 50 στις 217 χιλιάδες), όμως στις βουλευτικές εκλογές πήρε 8%.

Δεν υποτιμώ αυτό που έγινε, απλώς προσπαθώ να κοιτάξω πέρα από τους προσωρινούς προβολείς που έχουν επικεντρωθεί πάνω στο ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες. Ο Ανδρουλάκης (που ως φαίνεται θα κερδίσει στον β’ γύρο) φέρνει πράγματι έναν αέρα αναγέννησης σ’ αυτόν τον ταλαιπωρημένο πολιτικό χώρο, καλό είναι αυτό. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να υπάρξει ανακατάταξη στην κεντροαριστερά και δίπλα στον Τσίπρα (ή στην θέση του) να βρεθεί μια σοσιαλδημοκρατική δύναμη δίχως τα σύνδρομα και τους τυχοδιωκτισμούς του ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε τέτοιες προβολές στο μέλλον.

Παρά λοιπόν την έξαρση δημοσιότητας (που πράγματι αναβαθμίζει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ αλλά ως εκεί), το βασικό δίπολο της ελληνικής πολιτικής σκηνής παραμένει το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Αυτό θα είναι και το δίλημμα των επόμενων εκλογών. Μέσα σ’ αυτό θα πρέπει να πλασαριστεί ο καινούριος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι το θέμα του πρώτου είναι λυμένο και οι επόμενες εκλογές θα αναλωθούν για να ξεκαθαριστεί η ηγεμονία στην περιοχή της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.

Τέλος πάντων, ας δούμε πρώτα τι θα συμβεί στον δεύτερο γύρο, ας δούμε τις δημοσκοπήσεις τους επόμενους μήνες (που από μόνες τους παράγουν δυναμική) και μετά θα κατασταλάξουμε στο αν άλλαξε και πόσο το πολιτικό σκηνικό. Προφανώς η αδυναμία Τσίπρα να τα βάλει με τον Κυριάκο δίνει πόντους στην καινούρια ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προφανώς υπάρχουν και ψηφοφόροι του Κυριάκου που δεν νιώθουν πάντα άνετα μέσα στην ΝΔ, αλλά όλα τούτα είναι υπό διαμόρφωση. Νομίζω ότι επί του παρόντος, οι εξελίξεις είναι εν πολύ ενδιαφέρουσες αλλά απέχουν από το να είναι καθοριστικές. Θα δούμε.

Facebook Comments