«Η αυξημένη προσέλευση στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, της προηγούμενης Κυριακής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν οι συνθήκες το επέτρεπαν και δεν είχαμε τόσο μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις», εκτίμησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Νίκος Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας πως οι ψηφοφόροι ήταν ήδη πολύ ψηλή σε σχέση με τα προγενέστερα νούμερα. «Συνεπώς υπάρχει μια αίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, έτσι ώστε αυτό το οποίο βίωσε από το 2011 το κόμμα να αρχίσει να ξεπερνιέται».

Ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου είναι παρελθόν, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε «έχοντας περάσει από τα ηγετικά πόστα, πώς αλλιώς θα  χαρακτηριστεί; Θα κάνει μια επαναφορά των ίδιων συζητήσεων γύρω από τα ίδια θέματα. Ακόμα και σε άλλες περιπτώσεις όπου πολιτικοί επανήλθαν, αυτό συνέβη μόνο επειδή οι συνθήκες ήταν ιδιάζουσες και επειδή δεν υπήρξαν ενδιαμέσως αντικαταστάτες τους. Θα έπρεπε εξαρχής να έχει αποφύγει την διεκδίκηση της ηγεσίας» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Είναι η πολιτική μου άποψη, δεν είναι προσωπικό σχόλιο, δεν με αφορά αυτό. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην πολιτική και ακολούθως εισπράττει την αξιολόγηση των πολιτών και των φίλων του κόμματος».

Για την υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη, επεσήμανε πως έχει πραγματικές ικανότητες, την ώρα που αρκετοί σχολιαστές τείνουν να υποτιμούν την πολιτική του δυνατότητα αλλά και τις απόψεις που έχει, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Είναι κρίμα αυτό γιατί σε πολλά θέματα έχει πολύ ουσιαστικές απόψεις, για παράδειγμα στα ευρωπαϊκά θέματα θεωρώ ότι έχει την πιο προχωρημένη άποψη από όλους. Όσο αφορά το θέμα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, θεωρώ ότι είναι δευτερεύον».


Ερωτηθείς αν υπάρχει ένα σχέδιο μιας ευρύτερης κεντροαριστεράς, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως διάφοροι θα ήθελαν αυτό το σχέδιο της μεγάλης κεντροαριστεράς, αλλά αφενός κάτι τέτοιο θα ήθελε πολύ χρόνο και επεξεργασία, αφετέρου, δεν ταιριάζουν, είπε, όλοι μέσα σε αυτό το σχήμα. «Για να γίνει σοσιαλδημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα χιλιόμετρα να γράψει. Αρκετοί θα το ήθελαν, αν δεν κάνω λάθος και ο επικεφαλής του, αλλά δεν νομίζω ότι το θέλουν όλα τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του. Ίσα ίσα απορρίπτουν μετά βδελυγμίας μια τέτοια εξέλιξη και θεωρούν ότι η αντιπαράθεση με τον καπιταλισμό θα πρέπει να γίνει με σκληρούς όρους ακραίας δριμύτητας και επιθετικότητας και όποιος επικρατήσει. Αυτά δεν είναι σοσιαλδημοκρατικές λογικές».

Μέσα στην πολιτική, υπάρχουν διεργασίες, άλλοι ενώνονται, άλλοι χωρίζουν, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι μια φυσιολογική πολιτική κατάσταση; Εδώ υπάρχουν 3 ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, ένα στην ΝΔ και ένα ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μισή κυβέρνηση δεν είναι πασοκογενής; Στον ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολλά στελέχη δεν είναι πασοκογενή; Πιστεύω ότι το ΚΙΝΑΛ θα αποτελέσει έναν νέο παράγοντα αναμόρφωσης του πολιτικού χάρτη με θετικό τρόπο, παραδειγματίζοντας και όχι διαβρώνοντας άλλες πολιτικές δυνάμεις» είπε καταλήγοντας ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

 Πηγή: Ertnews.gr

Facebook Comments