Αναθεωρημένη επί τα χείρω είναι η τελευταία πρόβλεψη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2022, αλλά επί τα βελτίω για το 2023.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο διατηρεί την πρόβλεψη για 2,5% αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, αλλά προβλέπει αύξηση περιορισμένη κατά 1,4 μονάδες από την πρόβλεψη του φθινοπώρου στο 3,7% για το 2022. Για το 2023 το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9% (+1,4 μονάδες από την αρχική πρόβλεψη).

Η ανάγκη αναθεώρησης των προβλέψεων του περασμένου φθινοπώρου οφείλονται, σύμφωνα με το Ifo, κυρίως στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της παραγωγής και της βιομηχανίας. “Κατά τους προσεχείς μήνες, οι συνεχιζόμενες δυσκολίες και το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνουν σημαντικά τη γερμανική οικονομία. Για το τρέχον τρίμηνο, οι περισσότεροι δείκτες αναφέρουν εξασθένιση της οικονομικής κίνησης σε επιχειρήσεις που αφορούν στενότερη επαφή, ενώ διαπιστώνεται αυτοπεριορισμός των πολιτών στις μετακινήσεις και στις επισκέψεις σε επιχειρήσεις εστίασης. Οι εκπρόσωποι των λιανεμπόρων αναμένουν, ταυτόχρονα, μείωση της κατανάλωσης και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι κατά τα πρώτα τρία κύματα της πανδημίας”, τονίζει το γερμανικό Ινστιτούτο και σημειώνει ότι ισχυρή ανάκαμψη και επιστροφή των καταναλωτών σε φυσιολογικά επίπεδα δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι του 2022.

Η έρευνα μάλιστα τονίζει ότι οι καταναλωτές, αν και έχουν αποταμιεύσει χρήματα λόγω του περιορισμού των αγορών τους το προηγούμενο διάστημα, δεν αναμένεται να τα ξοδέψουν. Επιπλέον, τα προβλήματα στη βιομηχανία από την καθυστέρηση στην παραδοση των εξαρτημάτων προβλέπεται ότι θα εξομαλυνθούν, αλλά μόνο σταδιακά, ξεκινώντας από την ερχόμενη άνοιξη.

Facebook Comments