Ισχυρές προοπτικές και σημαντική επενδυτική ευκαιρία “βλέπουν” οι αναλυτές της Bank of America στις ελληνικές τράπεζες το 2022 καθώς ο κλάδος επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς και γυρίζει πλέον σελίδα, χάρη και στο πολύ υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

H BofA τονίζει πως στην Ελλάδα προτιμά τις τράπεζες με βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίων. Αναμένει ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του κλάδου θα αυξηθεί το 2022 λόγω της ομαλοποίησης των πιστωτικών ζημιών μετά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αύξησης των νέων δανείων. Ωστόσο, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα παραμείνει κάτω από το κόστος ιδίων κεφαλαίων καθώς η BofA βλέπει πλήρη ομαλοποίηση το 2025.

Συγκεκριμένα, συμβουλεύει τους επενδυτές να προτιμήσουν τις τράπεζες όπου η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού συνδυάζεται με ικανοποιητική θέση ιδίων κεφαλαίων, καθώς αυτό οδηγεί σε ταχύτερη διανομή μερισμάτων, “δείχνοντας” τις Alpha, Εθνική και Eurobank τις οποίες και τοποθετεί στις κορυφαίες της επιλογές για τη νέα χρονιά από την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, καθώς, όπως τονίζει, οι αποτιμήσεις τους είναι πολύ χαμηλές και δεν δικαιολογούνται από το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής που προσφέρουν. Έτσι, δίνει διάσταση buy και για τις τρεις, με τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ για την Alpha, το 1,15 ευρώ για την Eurobank και τα 3,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Εντυπωσιακό story
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν το πιο εντυπωσιακό story αύξησης του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoE, σημείωσε η J.P. Morgan η οποία και δηλώνει overweight το 2022 για το σύνολο του κλάδου καθώς “είναι το έτος όπου η αναπροσαρμογή του κόστους των ιδίων κεφαλαίων για τον καθαρισμό και την ανάκαμψη των NPEs των τραπεζών στους ισολογισμούς, αντικαθίσταται από ισχυρούς δείκτες ROE που βασίζονται στις προμήθειες και τα κόστη”. Για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,56 ευρώ, για την Eurobank το 1,3 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 4 ευρώ και για την Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι τα 2 ευρώ.

ευρο
Κατά μέσο όρο, η J.P. Morgan βλέπει περιθώρια ανόδου 35% για τις τράπεζες της CEEMEA και πολύ υψηλότερο για τις ελληνικές τράπεζες το οποίο το τοποθετεί στο 44%-52%, και πιστεύει ότι τη δυναμική στο ROE, η αύξηση της λογιστικής αξίας και οι μερισματικές αποδόσεις παραμένουν βασικοί πυλώνες της πιθανής υπεραπόδοσης.

“Αναμένουμε ότι το κτίσιμο των δεικτών ROE θα είναι πιο εντυπωσιακό στην Ελλάδα”, όπως σημείωσε. Ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζουν πιέσεις από τη μείωση των NPE και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, διατηρεί τη θετική της άποψη ότι η πρόσθετη ώθηση της ανάπτυξης από τις επενδύσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και το κυβερνητικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” θα συμβάλει στην αντιστάθμιση. “Είμαστε επίσης πολύ θετικοί όσον αφορά την αύξηση των προμηθειών και τα κέρδη αποδοτικότητας κόστους. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση του κόστους κινδύνου στις 50-80 μ.β, θα πρέπει να ανεβάσει τα ROTE στο 8%-10% από τα επίπεδα κάτω από το μηδέν τα τελευταία χρόνια”.

Θετική δηλώνει και η Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών τόσο σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους όσο και την πορεία των μετοχών τους. Δίνει σύσταση hold για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 1,37 ευρώ, ενώ τηρεί σύσταση buy για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 3,48 ευρώ και το 1,84 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται λίγο πάνω από το 0,4x σε όρους P/TBV για το 2022, με discount της τάξης του 25% ακόμα σε σχέση με τις τράπεζες της περιφέρειας της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές κερδοφορίας, πιστεύει ότι είναι πιθανή κάποια περαιτέρω σύγκλιση των αποτιμήσεων στο μέλλον, ενώ αναμένει πως η αύξηση της λογιστικής αξίας και η μετατόπιση της εστίασης της αγοράς στους δείκτες κερδοφορίας θα οδηγήσουν τις μετοχές τους σε υψηλότερα επίπεδα.

Έρχονται αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης
Στο επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά Eurobank Equities, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στις προοπτικές κερδοφορίας για το 2022 και μετά, οι οποίες θα είναι ο βασικός μοχλός της απόδοσής τους. Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTEs μεταξύ του 5% και 10% για το 2022, με το θετικό μακροοικονομικό υπόβαθρο να παρέχει σημαντική στήριξη στις λειτουργικές τους επιδόσεις. Επιπλέον, όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, πιθανές αναβαθμίσεις αξιολόγησης θα μπορούσαν επίσης να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι του κύματος αυτού των εκθέσεων του Δεκεμβρίου προηγήθηκαν και άλλες θετικές συστάσεις από οίκους για τις ελληνικές τράπεζες, με την HSBC, για παράδειγμα, να ανεβάζει στα τέλη Νοεμβρίου τις τιμές-στόχους, τονίζοντας και αυτή ότι οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που έχει σημειώσει ο κλάδος και την αύξηση των δανείων που έρχεται χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης. “Παρά το re-rating που έχουν σημειώσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο έτος, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/TBV των ελληνικών τραπεζών το 2022 ο οποίος τοποθετεί στο 0,46x, δεν αντικατοπτρίζει την κερδοφορία και τις προοπτικές διανομής μερισμάτων”, όπως τόνισε. Έτσι, αύξησε την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 πριν, την τιμή-στόχο για την Eurobank στο 1,30 ευρώ από 1 ευρώ πριν καθώς και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν.

Θετικά είναι επίσης τα μηνύματα και των οίκων αξιολόγησης για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, με τις Fitch και Moody’s να προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω αναβάθμιση των ratings τους σύντομα.

Όπως σημείωσε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα η Fitch, τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενα από την υγιή αύξηση των καταθέσεων των πελατών και την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει την έκδοση χρέους χωρίς εξασφαλίσεις για να ανταποκριθούν στις επερχόμενες απαιτήσεις εξυγίανσης και θα είναι σε θέση να αυξήσουν την εξασφαλισμένη διατραπεζική χρηματοδότηση καθώς λήγει η χρηματοδότηση TLTRO-III, αν και με υψηλότερο κόστος. Σε άλλη έκθεσή του ο οίκος αυτόν τον μήνα είχε επισημάνει πως οι προοπτικές για το 2022 των ελληνικών τραπεζών είναι φανερά βελτιωμένες χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη μείωση των NEPs, προβλέποντας μονοψήφιους δείκτες NPE το επόμενο έτος, αλλά και ανάκαμψη της κερδοφορίας. Όπως έχει διαμηνύσει ο οίκος, “είναι πιθανό να δούμε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών εάν επιτευχθούν τα σχέδια μείωσης των NPEs και ενίσχυσης των κεφαλαίων στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022”.

Ανάλογο “σήμα” έχει στείλει και η Moody’s επισημαίνοντας πως η βελτίωση της απόδοσης των δανείων και της φερεγγυότητας των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν οδηγήσει σε θετικές δράσεις αξιολόγησης, ενώ οι προοπτικές για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments