DZ Bank: Περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας το β΄6μηνο
Το 2021 ήταν μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους, όπως σημειώνει η DZ Bank
Το 2021 ήταν μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους, όπως σημειώνει η DZ Bank
Το 2021 ήταν μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους, όπως σημειώνει η DZ Bank, αναμένοντας πως φέτος και ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η χώρα αναμένεται να δει περαιτέρω αναβαθμίσεις.
Όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε το περασμένο έτος από την S&P από BB- (με σταθερές προοπτικές) σε BB (με θετικές προοπτικές) και από DBRS από BBL (με σταθερές προοπτικές) σε BB (με θετικές προοπτικές. Αυτές οι εξελίξεις φέρνουν κατά την DZ Bank την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της, την επιστροφή δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, αυτό το ορόσημο θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2023.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις S&P και DBRS που προαναφέρθηκαν, η Moodys βαθμολογεί την Ελλάδα με Βa3 και σταθερες προοπτικες και η Fitch με ΒΒ και σταθερές προοπτικες επίσης.
Η DZ Bank σημειώνει πως εκτός από τις γενικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης, οι οίκοι αξιολόγησης ζητούν να δουν περαιτέρω πρόοδο σε ότι αφορά τη βελτίωση της θέσης της χώρας στο μέτωπο του χρέους και του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, όπως τονίζει, η ποιότητα των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στις ταχείες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Όπως καταλήγει η γερμανική τράπεζα, αναμένει ότι είναι πολύ πιθανό για την Ελλάδα να πετύχει τη βαθμολογία BB+ το επόμενο έτος, από τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή να βρεθεί ένα μόλις σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.
Σε ότι αφορά τα ραντεβού της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης, αυτά ξεκινούν με τη Fitch στις 14 Ιανουαρίου, τις Moody’s και DBRS στις 18 Μαρτίου και την S&P στις 22 Απριλίου. Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων ξεκινά και πάλι με την Fitch στις 8 Ιουλίου και συνεχίζεται με το διπλή ετυμηγορία και πάλι από Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, και την S&P στις 21 Οκτωβρίου, ενώ η Fitch θα “κοιτάξει” για τρίτη φορά την Ελλάδα μέσα στο έτος, στις 7 Οκτωβρίου.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments