«Εκλογές τώρα δεν μπορούν να γίνουν για την πανδημία και 52.000 λόγους, άρα θα μπορούσε να αρχίσει να συζητάει κανείς για πρόωρες κάλπες από τον Μάιο και μετά, όταν πιθανότατα θα έχει καταλαγιάσει η πανδημία. Δεν μπορείς να στέλνεις κόσμο σε κάλπες ενώ καλπάζει ένας ιός», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Το δεύτερο είναι, ότι πρέπει να έχεις ικανή απόσταση από κάτι που σου έχει μπλοκάρει την διαδικασία- για παράδειγμα τις διακοπές του Αυγούστου- για να χωρέσεις και δεύτερες εκλογές. Υπάρχει και ο Μάιος, υπάρχει και το φθινόπωρο. Το ερώτημα που τίθεται είναι η πολιτική σοβαρότητα των πραγμάτων. Διότι το να πας να κάνεις εκλογές Μάιο ή Σεπτέμβριο, αυτό τι σημαίνει; Ότι θα κερδίσεις μερικούς μήνες παραπάνω στην εξουσία; Αυτό δεν αξιολογείται εύκολα. Εξ’ όσων γνωρίζω, υπάρχουν πολιτικοί στην κυβέρνηση, αρχίζοντας από τον ίδιο τον αρχηγό, που δεν θέλουν να πληγώσουν την πολιτική τους εικόνα», εκτίμησε ο ίδιος.

«Ακόμη και όταν η ΝΔ είχε 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική ιδιοσυγκρασία  του κ. Μητσοτάκη ήταν η σοβαρότητα –  και “εγώ δεν πάω σε εκλογές, δεν θέλω να υποθηκεύσω το πολιτικό μου προφίλ σε επίπεδο ποιότητας”. Όσο περνάει ο καιρός το σκέφτεται όλο και πιο σοβαρά αλλά προσπαθεί να βρει έναν πάρα πολύ καλό λόγο, που δεν θα του πληγώσει την πολιτική του ποιότητα. Και το δεύτερο να βρει ένα “ξέφωτο” που να είναι σίγουρο δημοσκοπικά ότι δεν θα υπάρξουν περιπέτειες στη χώρα, είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη εκλογή, σε σχέση με αυτοδυναμία και κυβερνησιμότητα του τόπου», εκτίμησε.

Όπως εξήγησε, ένας λόγος για να πάει κανείς σε εκλογές, θα ήταν να υπήρχε ένα φοβερό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και ο πολίτης πρέπει να δώσει το ok, είτε κάποιο που δεν το γνωρίζει ο πολίτης και υποβόσκει. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα υποβόσκων θέμα που δεν το ξέρουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, είναι το τι γίνεται με την Οικονομία. Αν υπάρχουν κρυμμένες και σκιώδεις γωνίες στις οποίες κρύβονται πράγματα που εμείς δεν γνωρίζουμε. Κάποια στιγμή ενώ μιλούσαμε για ανάπτυξη 7% και 8% και ξαφνικά σκάει ένα δεύτερο μέγεθος που μας ψιλο-τρόμαξε όλους, και είναι το έλλειμμα. Φάνηκε ότι έχουμε θέμα», επισήμανε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή κρίση και στις αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. «Ωστόσο, μια κυβέρνηση για να πάει σε εκλογές με ένα τέτοιο τοπίο, ή διαβλέπει ότι υπάρχει μια αναπόφευκτη καταστροφή όπως έχει γίνει παλιότερα το 2009, ή έχει κάτι να αντιπροτείνει για να πάρει το ok της κοινωνίας για να πάει παρακάτω. Σχεδόν αποκλείω το να θέλει να πηδήξει από το τρένο η κυβέρνηση γιατί διαβλέπει μια καταστροφή. Το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, οι πολίτες δεν δείχνουν να επιθυμούν πρόωρες εκλογές. «Αυτό είναι πάγιο. Ο πολίτης θέλει την ησυχία του, νοικοκυροσύνη στην καθημερινότητα και να πάμε παρακάτω, που σημαίνει ανάπτυξη και λεφτά στην τσέπη μου», δήλωσε. «Ωραία, να πάμε σε εκλογές. Και αν είμαι κουρασμένος να ψηφίσω εναλλακτικά. Το ερώτημα είναι: έχω εναλλακτική; Φαίνεται από τις έρευνες ότι δεν έχει», υπογράμμισε.

Για τον Ν. Ανδρουλάκη

Ερωτηθείς για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μαύρος είπε ότι εάν ήταν στη θέση του κ. Ανδρουλάκη, το βράδυ θα κοιμόταν «με κόμπους ιδρώτα στο μέτωπο», γιατί ο λαός «έχει ακουμπήσει πολύ μεγάλες προσδοκίες στην πλάτη του, όπως είχε ακουμπήσει και στην πλάτη του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες εξακολουθεί να τις έχει και εκεί». «Ο πολίτης έχει 2 νέα “άλογα”. Τον κ. Τσίπρα, έστω και “πληγωμένο” και με “ακροαστικά” από την πρόσφατη ήττα, και τον κ.Ανδρουλάκη, ο οποίος θα πρέπει να προτείνει λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες, εναλλακτικές στο πλαίσιο της Ευρώπης», ανέφερε

Όπως είπε, ο κ. Ανδρουλάκης δέχεται 2 τύπων συμβουλές. «Βγες έξω και δώσε λύσεις, πρότεινες πράγματα», ή «μη μιλάς, κρύψου, λέγε γενικότερα πράγματα γιατί στην έχουν στημένη και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, προβλέποντας πως δεν λειτουργεί σε όφελός του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η καθυστέρηση για τις εκλογές..

Πρόωρο να μιλάμε για τρίτες κάλπες

Επιπλέον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, χαρακτήρισε πολύ πρόωρο να γίνονται συζητήσεις και σχεδιασμοί για τρίτη εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας πως το να  συζητάμε για τρίτες εκλογές, «είναι σαν κι αυτό που λέμε ότι όταν ο άνθρωπος προγραμματίζει, ο Θεός γελάει».

Αιτιολόγησε τη θέση αυτή, λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί ανάμεσα στις 2 εκλογές. «Πιθανότατα ο Έλληνας να αντιμετωπίζει αυτές τις αναμετρήσεις ως ευρωεκλογές σε σχέση με βουλευτικές. Όπως έγινε το 2019. Στις πρώτες μπορεί να πεισθεί ότι δεν θα βγει κυβέρνηση, συνεπώς έχει την ευκαιρία να στείλει “μηνύματα”,  να στηρίξει μικρότερα κόμματα και να ψηφίσει εναλλακτικά. Κρατώντας την “πισινή” ότι στη συνέχεια θα σοβαρευτούν. Ναι αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα, δεν ξέρεις τι συμμαχίες θα προκύψουν. Νομίζω ότι δεν πρέπει να φτάσουμε μέχρι εκεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ertnews.gr

Facebook Comments