Θετική για τις ελληνικές μετοχές παραμένει η HSBC, σύμφωνα με την έκθεση στρατηγικής για το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς συνεχίζει να πιστεύει ότι θα ενισχυθούν χάρη στον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων, με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του ισχυρού ελληνικού story.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η HSBC προχώρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα στην αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τοποθετώντας την στο 8,8% από 7,5% που την είχε “ανεβάσει” τον Οκτώβριο, ενώ στο 4,5% (από 5% πριν) βλέπει την ανάπτυξη το 2022 και στο 4% το 2023. Στο δ τρίμηνο του 2021 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 8,4%, ενώ το α τρίμηνο του 2022 θα κινηθεί στο 4,2%, στο β τρίμηνο στο 4,5%, στο γ τρίμηνο στο 4,1% και το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους στο 5,2%.

Όπως τονίζει, η ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη διετία θα εξακολουθήσει να κινείται πάνω από την τάση και στο 4% περίπου, λαμβάνοντας ώθηση από τον τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο τουρισμός ήταν ήπιος στο πρώτο μέρος της σεζόν, αλλά ανέκαμψε πολύ έντονα τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. Ο στόχος της κυβέρνησης να επιστρέψει ο τουρισμός στο πάνω από το 50% του επιπέδου του 2019, επετεύχθη. Με τα επίπεδα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Ελλάδα να είναι υψηλά και εκείνα σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου να υστερούν, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν το 2022 με τις δυνατότητες για το πρώτο μισό της τουριστικής περιόδου να είναι επίσης ισχυρές.

Στο πλαίσιο της ταχείας κυκλικής ανάκαμψης, το μείγμα αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς μετοχών φαίνεται ελκυστικό – με δείκτες P/E σημαντικά κάτω από τους αντίστοιχους στις αναδυόμενες αγορές, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών.

Με βάση τις μέσες προβλέψεις της αγοράς, το  P/E στο σύνολο της ελληνικής αγοράς τοποθετείται στο 10,9x για το 2021 και στο 9,4x για το 2022. Η αύξηση της κερδοφορίας τοποθετείται στο 15,4% για το 2022. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, τονίζει η HSBC, ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, πράγμα που αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα για τις αποτιμήσεις.

Από την άποψη της ρευστότητας, η HSBC επαναλαμβάνει πως, σε αντίθεση με πολλές άλλες μικρές αγορές, η ελληνική αγορά δεν αποτελεί ένα “συνωστισμένο” (crowded) trade. Το μέσο fund παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών έχει ουδέτερη θέση στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές ήταν επίσης χαμηλό, γεγονός που υποδηλώνει ότι εάν αναπτυχθεί ένα θετικό story, υπάρχουν πολλά περιθώρια για στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας.

Η HSBC συνεχίζει να υπογραμμίζει πως σαφώς, ένα σημαντικό μέρος του story της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες – αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% του FTSE Greece. Το συνολικό P/E του κλάδου τοποθετείται στο 6,5x για το 2021 και στο 6,6x για το 2022, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/B και για τα δύο έτη είναι 0,45x.

Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση. Η μόχλευση του Ταμείου Ανάπτυξης, προσθέτει η βρετανική τράπεζα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη νέων δανείων και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας.

Όπως παρατηρεί, το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται στο 40% παρά το γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE είναι σε παρόμοια επίπεδα. Η HSBC τονίζει πως δίνει αξιολόγηση buy και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας πως οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που έχουν σημειώσει. Η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στους κλάδους των καταναλωτών και του τουρισμού να έχουν καλές επιδόσεις, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τις δραστηριότητες των τραπεζών. Για όλους αυτούς τους λόγους, η HSBC, όπως σημειώνει, παραμένει overweight στην Ελλάδα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments