Στα μόλις δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης Τζόνσον πολλές φορές έχει ακουστεί και γραφτεί το «υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον». Τώρα όμως ο βρετανικός Τύπος αναρωτιέται αν αυτή θα είναι η τελευταία φορά.

Τη Δευτέρα έγινε η αποκάλυψη ενός ακόμα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020, εν μέσω ενός από τα αυστηρότερα λοκντάουν της χώρας. Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον και μετά από ένα 48ωρο που δεν είχε πάρει ξεκάθαρη θέση, παραδέχτηκε ότι παρευρέθηκε στο πάρτι που είχε διοργανωθεί από τον Μάρτιν Ρέινολντς, έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες.

Στη σημερινή απολογία του μπροστά στους βουλευτές ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό, ενώ υποστήριξε ότι αν και δέχτηκε την πρόσκληση έκατσε μόνο 25 λεπτά. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θεώρησε την συγκέντρωση «επαγγελματική εκδήλωση».

Τα βρετανικά μέσα χαρακτήρισαν την απολογία του Βρετανού πρωθυπουργού ως μια από τις πιο «βαρυσήμαντες» που έχει κάνει ποτέ. Όμως, έπεισε βουλευτές και ψηφοφόρους; Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά ο Μπόρις Τζόνσον φαινόταν τόσο «χαμένος» και ανέτοιμος είτε για ερωτήσεις είτε για απαντήσεις. Είναι όντως η πιο κρίσιμη καμπή για την πορεία του, καθώς τώρα έχει απέναντι τους ψηφοφόρους, αντιπολίτευση ακόμα και συνεργάτες.

Άμεσα παραίτηση ζητάει η αντιπολίτευση

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, ίσως αυτή η στιγμή είναι η πιο εύκολη για να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος. Σήμερα, ζητούσε επανειλημμένως την παραίτηση του αντιπάλου του, με ομολογουμένως βάσιμα επιχειρήματα.

Επεσήμανε στον Μπόρις Τζόνσον ότι δύο από τους συνεργάτες του, όπως ο Ματ Χάνκοκ, παραιτήθηκαν για παρόμοιες παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών και διερωτήθηκε μεταξύ άλλων, «γιατί ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν ισχύουν για αυτόν οι κανόνες;».

Παράλληλα, χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς αποκαλώντας τον Μπόρις Τζόνσον «ξεδιάντροπο» και «αξιοθρήνητο».

Ο Τζόνσον με στόχο να κερδίσει λίγο χρόνο, απλά απέφυγε να μιλήσει για παραίτηση, παροτρύνοντας τους αντιπάλους του να περιμένουν το πόρισμα της σχετικής έρευνας που έχει ξεκινήσει για το περιβόητο πάρτι. Με το βλέμμα στους ψηφοφόρους μάλιστα, προσπάθησε να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης τονίζοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τη «γρήγορη» ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται ως καθοριστικές για το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, καθώς θα ξεκαθαρίσει πόσοι από το κόμμα των Συντηρητικών προτίθενται να συνεχίσουν να τον στηρίζουν.

Και ο κόσμος όμως χάνει την πίστη του στον Βρετανό πρωθυπουργό. Άνθρωποι των θυμάτων του κορωνοϊού έχουν αντιδράσει στο άκουσμα της είδησης, θεωρώντας τον «ψεύτη», ενώ δημοσκόπηση δείχνει ότι το 66% των πολιτών πιστεύει πως ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί.

Facebook Comments