Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να «τρέχει» με ρυθμό 7% – τον υψηλότερο των τελευταίων 40ετών – οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, βρίσκονται προ των πυλών.

Την αρχή εκτιμάται ότι θα κάνει τον Μάρτιο η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) όπου και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εντονότερες. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αργά η γρήγορα και η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει, καθώς και στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός έχει εκτροχιαστεί (5% το Δεκέμβριο). Η κατάσταση δεν προδιαγράφεται ευοίωνη, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα ενταθούν όταν η οικονομία επιστρέψει σε πρό covid ρυθμούς.

Οι συνθήκες αυτές συντηρούν τις πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, με μικρές διακυμάνσεις καθημερινά.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 77 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 59 εκατ. αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,55% από 1,57% χθες, έναντι -0,06% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,61% από το 1,59%.

Facebook Comments