Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με την πρώτη έξοδο της Ελλάδας για το 2022 να είναι επιτυχής και τη ζήτηση αρκετά ισχυρή, δεδομένων και των συνθηκών στις αγορές. Το ισχυρό sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς treasury να σκαρφαλώνει σε υψηλά δύο ετών και να ξεπερνά το 1,8%, παρέσυρε όλους τους κρατικούς τίτλους διεθνώς, με την απόδοση του γερμανικού bund να “γυρνά” σήμερα στα θετικά για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια.

Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap, δηλαδή στο 1,89%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 140 μ.β. συν το mid swap, δηλαδή στο 1,83% όπου και εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο κλείσιμο, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα. Οι εκτιμήσεις της αγοράς είχαν τοποθετήσει το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80%.

Νωρίτερα:

Ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο.

Νωρίτερα:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, σε μία αρκετά δύσκολη ημέρα μετά το ισχυρό sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς treasury να σκαρφαλώνει σε υψηλά δύο ετών και να ξεπερνά το 1,8%, το οποίο και παρέσυρε τους όλους του κρατικούς τίτλους διεθνώς με την απόδοση του γερμανικού bund να “γυρνά” σημερα στα θετικά για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια .

Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap (44 μ.β), δηλαδή στο 1,89%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80%.

Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει οριστεί και θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι, κάτι που φυσικά γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο, πως το 2022 είναι ένα έτος υψηλότερων αποδόσεων για τα ομόλογα γενικότερα, λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής αλλά και της ανόδου του πληθωρισμού, οπότε οι συνθήκες και το επιτόκιο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτά του περασμένου έτους. Άλλωστε αυτό έγινε εμφανές και κατά τις εκδόσεις άλλων χωρών τις τελευταίες ημέρες, με τις Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να πληρώνουν ένα υψηλότερο premiumς στους νέους τους τίτλους.

Την έκδοση τρέχουν οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, ενώ ο νέος ελληνικός 10ετής τίτλος έχει λήξη του Ιούνιο του 2032.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments