Ορθάνοιχτη άφησε την πόρτα για τερματισμό του QE νωρίτερα και για αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022 η ΕΚΤ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, και τα σαφή μηνύματα που έστειλαν όλα αυτά που απέφυγε να πει.

«Μοιάζει σαν να είδαμε την εκδίκηση των γερακιών της ΕΚΤ», τόνισε η ING, με την κεντρική τράπεζα να αφήνει ουσιαστικά την πόρτα για ταχύτερη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και για την αύξηση των επιτοκίων ακόμη και φέτος, ορθάνοιχτη παρά το παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε το guidance για τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η ING ξεχωρίζει δύο σημεία που δείχνουν ότι τα «γεράκια» είναι αυτά που κυριάρχησαν στις αποφάσεις της. Πρώτον, η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να επιβεβαιώσει προηγούμενη δήλωσή της (που έκανε πολλές φορές στο παρελθόν) ότι «είναι πολύ απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022», παρά το γεγονός ότι ερωτήθηκε δύο φορές από τους δημοσιογράφους, και αυτό δείχνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των επιτοκίων, παρόλο η Λαγκάρντ τόνισε ότι η αρχή της αλληλουχίας, δηλαδή πρώτα θα τερματιστούν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων και σύντομα μετά θα ακολουθήσει αύξηση των επιτοκίων, εξακολουθούσε να ισχύει.

Ένα ακόμη πιο ισχυρό «σήμα» για την… νίκη των «γερακιών», είναι, σύμφωνα με την ING, ότι η ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά από  χρόνια επανέφερε τη φράση ότι «οι κίνδυνοι για τις προοπτικές πληθωρισμού κλίνουν προς τα πάνω». Αυτή η εκτίμηση είχε εξαφανιστεί από τις εισαγωγικές δηλώσεις της ΕΚΤ όταν ξεκίνησε το QE. Και ενώ αυτή η φράση απουσίαζε από την επίσημη επικοινωνία της ΕΚΤ για σχεδόν μια δεκαετία, τα γνωστά «γεράκια« Κλάας Νοτ και Γενς Βάιντμαν χρησιμοποίησαν αυτή ακριβώς τη φράση σε ομιλίες και σχόλια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όπως παρατηρεί η ολλανδική τράπεζα.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη και υποθέτοντας ότι οι τιμές της ενέργειας δεν θα υποχωρήσουν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη μείωση των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων και θα τις τερματίσει τον Σεπτέμβριο, επιτρέποντας να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων τουλάχιστον μία φορά πριν από το τέλος του έτους, καταλήγει η ING.

Από την πλευρά της και η Capital Economics εντοπίζει πιο επιθετικούς τόνους από την ΕΚΤ που δείχνουν ότι η ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι στο τραπέζι. Η δήλωση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη από τον Δεκέμβριο, αλλά η Λαγκάρντ υιοθέτησε έναν δραματικά πιο επιθετικό τόνο στη συνέντευξη Τύπου από ό,τι σε οποιαδήποτε προηγούμενη περίσταση, όπως τονίζει. Το πιο σημαντικό είναι ότι αρνήθηκε επισήμως να επαναλάβει την άποψή της ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων φέτος είναι «πολύ απίθανες» ή ακόμη και «απίθανες». Στην πραγματικότητα, έλεγε στους επενδυτές ότι τώρα πιστεύει ότι μια αύξηση επιτοκίων φέτος είναι πιθανή.

Επίσης, η Λαγκάρντ δεν απέφυγε να παραδεχτεί ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν μεγάλες εκπλήξεις και ότι ΕΚΤ ήταν πιθανό να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό όταν δημοσιευθούν οι επόμενες μακροοικονομικές της εκτιμήσεις τον Μάρτιο. «Αναμένουμε ότι οι προβλέψεις του Μαρτίου θα δείξουν πληθωρισμό στον στόχο του 2% ή πάνω από αυτό, σε όλο τον ορίζοντα προβολής, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων πολιτικής», τονίζει χαρακτηριστικά. Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι θα τερματίσει το QE νωρίτερα από τον Οκτώβριο, ενώ βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, ακολουθούμενες από άλλες δύο το 2023.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν ήταν καν ισορροπημένη, ήταν επιθετική, μύριζέ… γεράκια, όπως επισημαίνει η Bank of America.. Τα περιστέρια στην ΕΚΤ έχουν πετάξει την πετσέτα, τονίζει χαρακτηριστικά. Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα άλλαξε τις προβλέψεις της: «αναμένουμε πλέον δύο αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, η καθεμία κατά 25 μονάδες βάσης και ως εκ τούτου να επιστρέψουν στο μηδέν». Μια αύξηση τον Σεπτέμβριο, όπως προσθέτει, σημαίνει ένα πολύ συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα της μείωσης του QE. Έτσι, αναμένει ότι οι αγορές της ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα QE, θα ανέλθουν στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα μειωθούν κατά 10 δισ. ευρώ το μήνα για να τελειώσει οριστικά τον Ιούλιο. Η επιταχυνόμενη αυτή μείωση θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ η αναφορά στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα «σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα» θα εξαφανιστεί επίσης τον Μάρτιο, δείχνοντας έτσι προς την αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση του Μαρτίου κατά την BofA θα είναι τεράστια σημασίας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αγορές διάβασαν επίσης ξεκάθαρα πίσω από τις λέξεις της Λαγκάρντ. Ως αποτέλεσμα των δηλώσεών της, οι αποδόσεις αλλά και τα spreads των κρατικών τίτλων της ευρωζώνης έχουν πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του Απριλίου του 2020, σβήνοντας ουσιαστικά τα κέρδη που έφερε η ενεργοποίηση πριν περίπου δύο χρόνια, του «ιστορικού» έκτακτου προγράμματος PEPP της ΕΚΤ. Το ελληνικό 10ετές ξεπέρασε το φράγμα του 2% την Παρασκευή, για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 186 μονάδες βάσης. Οι πιέσεις στα γερμανικά ομόλογα ήταν ακόμα πιο έντονες καθώς η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το 0,2% που αποτελεί υψηλό τριετίας, ενώ στα θετικά για πρώτη φορά από το 2018 επέστρεψε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της χώρας. Σε υψηλά 2ετίας κινήθηκε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς και στο 1,8% καθώς και του 10ετούς πορτογαλικού στο 0,97%, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2018 έχει επιστρέψει η απόδοση του Γαλλικού 10ετούς ομολόγου, στο 0,65%. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον ο όγκος των ομολόγων διεθνώς που έχουν αρνητικές αποδόσεις έχει συρρικνωθεί κάτω από τα 7,5 τρις δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, από τα 18,4 τρις. δολ. που έχει αγγίξει τα τέλη του 2020.

Και αν λάβουμε υπόψη της προειδοποίηση της Morgan Stanley, οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες σύντομα με ένα πολύ ισχυρό σοκ. Όπως τόνισε, από τον Μάιο του 2022 και μετά, οι αγορές θα «χτυπηθούν» από τη μεγαλύτερη ποσοτικής σύσφιξης στην ιστορία, έναντι των ετών ποσοτικής χαλάρωσης που απολάμβαναν. Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ευρώπη και Ιαπωνία θα «εξαφανίσει» από την αγορά 2,2 τρισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό το ποσό είναι 4,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τα χρήματα που χάθηκαν παγκοσμίως το 2018, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

 

Facebook Comments