Η κρίση στα ρώσο-ουκρανικά σύνορα, πάντως, κατέδειξε τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα μας. Αυτή είναι για τον κ. Μητσοτάκη και η «μεγάλη εικόνα» για τα επόμενα χρόνια, ώστε η χώρα να μας είναι εμπράκτως ένας ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Μεσόγειο.

Αυτό υπογράμμισε και χθες από τη Σερβία ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη σύνδεση του αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας με τον ΤΑΠ, αλλά και την αναβαθμισμένη θέση της Αλεξναδρούπολης ως πύλης εισόδου LNG για πολλές χώρες της περιοχής.

Σε αυτή την εξίσωση μπαίνουν, παράλληλα, οι ενεργειακές σχέσεις και με την Αφρική, εν προκειμένω με την Αίγυπτο, της οποίας τον πρόεδρο κ. Αλ Σίσι θα δει ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, μάλλον το πρωί της Παρασκευής. Και, βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τον EuroAsia Interconnector, τον αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ.

Τι σημαίνουν, πρακτικά, όλα αυτά τα projects για την κυβέρνηση; Να μειωθεί η ευαλωτότητα της χώρας μας τα επόμενα χρόνια σε εξωγενείς ενεργειακές κρίσεις, σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα, με αποτέλεσμα την έκρηξη του πληθωρισμού.

ΕΓ

Facebook Comments