DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high), σταθερό το outlook
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από ΒΒ σε ΒΒ (high) προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από ΒΒ σε ΒΒ (high) προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από ΒΒ σε ΒΒ (high) προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar, ενώ αναθεώρησε σε σταθερές (από θετικές) τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται μόλις ένα “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Στο μεταξύ, η Moodys δεν “μίλησε” για την Ελλάδα τηρώντας στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Η Moody’s είχε βαθμολογήσει την Ελλάδα στην βαθμίδα Βa3 με θετικές προοπτικές από τον Νοέμβριο του 2020 και έκτοτε ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για δύο διαδοχικές φορές, με τη σημερινή αναβολή να είναι η τρίτη.
Αναλυτικότερα για την αξιολόγηση της DBRS, ο καναδικός οίκος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της χώρας μας αντικατοπτρίζει τη θετική του άποψη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,3% το 2021 και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στρατηγική διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων το 2021 διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα τα ταμειακά αποθέματα, τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 41 δισ. ευρώ.
Η DBRS εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αφαιρέσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ΑΕΠ το 2022. Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε τη στήριξή της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), περιορίζοντας τα σε μονοψήφια επίπεδα, παρά την κάποια νέα επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.
To σταθερό trend (προοπτικές) αντανακλά την άποψη της DBRS ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά από το επίπεδο διακυβέρνησης, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου τομέα.
Η DBRS Morningstar, όπως σημειώνει, θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες – οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και ο βαθμός στον οποίο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα εν μέσω μιας κατάστασης διαταραχής της αγοράς.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από την συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζει ο οίκος. Η Ελλάδα είναι ένα από τα έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εγκεκριμένο εθνικό σχέδιο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια. Επιπλέον, η χώρα είναι ένα από τα πέντε κράτη-μέλη που υπέβαλαν ένα πρώτο αίτημα εκταμίευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να αποδεσμεύσει την πρώτη εκταμίευση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ πιθανότατα τον Απρίλιο.
Facebook Comments