Σημαντικά κέρδη αποκόμισε σήμερα το γεν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών με το USD/JPY να υποχωρεί κατά 250 pips κάτω από τα 101,00 γεν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες. Η ενίσχυση του γεν συνοδεύει σημαντικές απώλειες στους ευρωπαϊκούς και ασιατικούς δείκτες μετοχών τη στιγμή που και τα futures των αμερικανικών δεικτών δείχνουν ισχυρές ρευστοποιήσεις και επομένως η άνοδος στο γεν οφείλεται σε ισχυρή αποστροφή ρίσκου.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 7,32%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβρη του 2008. Η πτώση του αποδίδεται στις χθεσινές δηλώσεις του Ben Bernanke, ο οποίος μίλησε για ολοκλήρωση του QE όταν σταθεροποιηθούν οι οικονομικές μετρήσεις καθώς και στα αδύναμα στοιχεία μεταποίησης που ανακοινώθηκαν στην Κίνα.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές με τον υπουργό Οικονομικών Amari να δηλώνει ότι η σημερινή πτώση αποτελεί αντίδραση στα κινεζικά στοιχεία και ότι η πρόσφατη άνοδος των μετοχών στην Ιαπωνία έγινε ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Μεγάλος κερδισμένος για σήμερα είναι και το ελβετικό φράγκο, κάτι που έχει λογική σε ένα περιβάλλον αποστροφής ρίσκου. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το δολάριο υποχωρεί σχεδόν έναντι όλων των βασικών νομισμάτων.

Στις οικονομικές ανακοινώσεις, οι δείκτες PMI στην Ευρωζώνη ήταν ελαφρώς καλύτεροι των προσδοκιών κατά την πρώτη εκτίμηση για το Μάιο. Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρώς μετά την ανακοίνωση. Το ΑΕΠ στη Βρετανία επιβεβαιώθηκε στο 0,3% το πρώτο τρίμηνο, εντός της προηγούμενης εκτίμησης.

Η Ισπανία άντλησε συνολικά 4,08 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες 3ετών, 5ετών και 12ετών ομολόγων, ξεπερνώντας τον ανώτερο στόχο των 4,0 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα λήξης το 2026 πουλήθηκαν με απόδοση 4,54% έναντι 4,336% στις 9 Μαΐου.

Η ισοτιμία USD/JPY φαίνεται ότι έχει βρει ενδιάμεση στήριξη γύρω από το επίπεδο του 101,00. Πιθανή αντίσταση στην ανοδική γραμμή τάσης από το Μάιο γύρω από τα 101,48 γεν.

Facebook Comments