Κύπρος: Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων

StockWatch

Κύπρος: Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Σε επίπεδα ρεκόρ διατηρήθηκε τον Απρίλιο η μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων, αντανακλώντας τις δραστικές επιδράσεις των πρόσφατων εξελίξεων στην κατανάλωση.

Η μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας φαίνεται να αποτρέπει μεγάλα ανοίγματα για αγορά αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα ο κλάδος να συρρικνώνεται απότομα για πέμπτο συνεχές έτος.

Τον Απρίλιο του 2007, στο απόγειο της καταναλωτικής ευφορίας που είχε δημιουργήσει η μεγάλη πιστωτική επέκταση των τραπεζών, οι εγγραφές σαλούν είχαν ξεπεράσει τις 4 χιλ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν σε 1.012 τον Απρίλιο του 2013.

Σε σύγκριση με πέρσι, όταν είχαν γίνει εγγραφές για 1.701 οχήματα, καταγράφεται πτώση της τάξης του 40,5%.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση που καταγράφουν οι εγγραφές ιδιωτικών σαλούν.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν είχαν κλείσει για 12 μέρες οι τράπεζες, με τις εγγραφές ιδιωτικών σαλούν να υποχωρούν κατά 49,4% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι εγγραφές των καινούργιων σαλούν τον Απρίλιο σημείωσαν πτώση 51,5% στα 474 από 977 τον Απρίλιο του 2012.

Το ίδιο αρνητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.

Οι εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 25,7% στα 538 έναντι 724 τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Όσον αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2013, οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν συνολικά κατά 36% πέφτοντας στις 4.621, σε σύγκριση με 7.223 την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι εγγραφές καταγράφουν διψήφια ετήσια πτώση κάθε μήνα, από τον Αύγουστο του 2011.