Στο ’κόκκινο’ και πάλι η Ευρώπη

Bloomberg

Στο

Νέες απώλειες, για δεύτερη μέρα, κατέγραψαν οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με επίκεντρο τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου,καθώς δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ από την Fed.

Πιέσεις δέχθηκαν κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ο κλάδος των Πρώτων Υλών, που υποχώρησαν κατά 0,8%, ενώ αρνητικοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 303,39 μονάδες, μετά τη χθεσινή βουτιά σε ποσοστό 2,1%, χάνοντας συνολικά στην εβδομάδα 1,73%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε πτώση 0,45%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 0,56% στις 8.305,32 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε πτώση 0,26% στις 3.956,79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,63% κλείνοντας στις 6.654,34 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib υποχώρησε 0,66%, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,95%, ενώ ο ελβετικός SMI έκλεισε αμετάβλητος. Στη Ρωσία ο MICEX έκλεισε αμετάβλητος ενώ ο RTS στο +0,05%. Ο τουρκικός ISE υποχώρησε 0,37%.

 Στα μάκρο της ημέρας ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK σημείωσε άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στις 6,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 6,2 μονάδες το Μάιο – το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2007 – ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν ότι ο δείκτης θα έμενε αμετάβλητος στις 6,2 μονάδες.


Στη Γαλλία ο δείκτης εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 92 μονάδες το Μάιο από 88 μονάδες τον Απρίλιο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 89 μονάδες.

Ενώ το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,1% το πρώτο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο.

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei αν και ξεκίνησε βαθιά στο κόκκινο, έκλεισε τελικά με κέρδη 0,84%. Προηγήθηκε φραστική παρέμβαση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά επιθυμητή» η σταθερότητα στις αγορές.