Σύμφωνα με το IndexUniverse οι πωλήσεις short στο μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο, το SPDR Gold ETF (GLD) αυξήθηκαν κατά 83% τον Απρίλιο. Το ενεργητικό μειώθηκε κατά 19% τον περασμένο μήνα, ενώ ακολούθησαν περαιτέρω εκροές $1,25 δισ. τον Μάιο. Οι συνολικές εκροές από την αρχή της χρονιάς είναι περίπου $14,5 δισ.

Ο χρυσός όμως μπορεί να πέσει πολύ ακόμα, αν ο John Paulson και άλλα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίσουν να πωλούν. Το hedge fund χρυσού του John Paulson έχει χάσει 27% μόνο τον Απρίλιο και είναι κάτω 47% από την αρχή του έτους, σύμφωνα δημοσίευμα από το Zero Hedge.

Το CNBC μας λέει ότι ο Steve Cucchiaro της Windhaven Investment Management, που ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος κάτοχος του GLD το 2012, είπε ότι έχει πουλήσει τα πάντα, έχοντας το GLD σαν θέση με μεγάλη βαρύτητα για περίπου μια δεκαετία.

Μεγάλοι παίχτες έχουν αρχίσει και χάνουν την υπομονή τους στον χρυσό, έχοντας καταγράψει ζημίες τα περασμένα δυο χρόνια από τα υψηλά των $1.900. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι οι μετοχές γενικά πάνε πολύ καλά, έχει πυροδοτήσει έξοδο από τον χρυσό σαν τοποθέτηση, είτε μακροχρόνιας επένδυσης είτε βραχυπρόθεσμης κερδοσκοπίας.

Ενθυμήστε ότι στις αρχές του 2000 δεν υπήρχαν επενδυτικά οχήματα που επένδυαν σε εμπορεύματα ή πολύτιμα μέταλλα. Μόνο όταν δημιουργήθηκαν αυτά τα επενδυτικά σχήματα, μόνο τότε ο χρυσός ουσιαστικά έγινε asset class και μόνο τότε απογειώθηκε.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσο συνεχίζονται οι εκροές από αυτά τα σχήματα, τόσο ο χρυσός θα συνεχίσει να πέφτει. Επίσης αξίζει να σημειώσω ότι σήμερα το 40% της ζήτησης χρυσού πάει για επενδυτικούς σκοπούς. Αν αφαιρέσει κανείς αυτό το κομμάτι της ζήτησης, που θα βρεθεί να αναπληρωθεί η ζήτηση έτσι ώστε, at the margin, να μην συνεχίσει την πτώση ο χρυσός; Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα βρεθεί. Δεν λέω ότι η επενδυτική ζήτηση για χρυσό θα σταματήσει σύντομα, αλλά η επενδυτική ζήτηση μπορεί να μειωθεί πάρα πολύ. Ενδεικτικό είναι ότι έως το 2003 περίπου, ήταν σχεδόν μηδαμινή.

Επί του παρόντος τα μοχλευμένα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια πωλούν χρυσό, είτε αναγκαστικά λόγω μόχλευσης, είτε διότι απλά ακολουθούν την τάση, είτε διότι έχουν αλλάξει στρατηγική και εκτίμηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Διότι ακόμα και αν η μακροπρόθεσμη εκτίμηση των πιο αισιόδοξων για τον χρυσό επιβεβαιωθεί, η αγορά μπορεί να παραμείνει λάθος περισσότερο από ό,τι κανείς μπορεί να παραμείνει όρθιος και πάνω από το μηδέν (the market can remain wrong longer than you can remain solvent).

Όπως όμως η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, έτσι και ο χρυσός δεν εδραιώθηκε σαν επενδυτική επιλογή σε μια μέρα, αλλά πήρε μια ολόκληρη δεκαετία. Και επειδή εκτιμώ ότι ο χρυσός είναι μια από τις χειρότερες επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν, ίσως πάρει άλλη μια δεκαετία μέχρι να απαξιωθεί σαν επενδυτική επιλογή και πάλι.

Προσοχή λοιπόν, διότι οι τιμές του χρυσού μπορεί να πάνε πολύ χαμηλότερα από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Facebook Comments