Μπορεί το προεκλογικό κλίμα να έχει στρέψει τα βλέμματα μακριά από τα πραγματικά και «καυτά» προβλήματα της χώρας, ωστόσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ολοένα και επιδεινώνεται.

Τα πράγματα έχουν κυριολεκτικά παγώσει. Δεν έφταναν τα capital controls που έβαλαν φρένο στην αγορά, ήρθε και η προεκλογική περίοδος – η οποία όπως δήλωσε και ο κ. Μάρδας θα κοστίσει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ  (συν 30 εκατ. που κόστισε το δημοψήφισμα) – να ολοκληρώσει την πλήρη ακινησία.

Εκτός του ότι μέσα σε επτά μήνες το Δημόσιο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 25,772 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τα φορολογικά  έσοδα, αλλά μόλις 22,3 δισ. οδηγώντας έτσι σε τρύπα 3,46 δισ. ευρώ, τώρα πρέπει μέσα σε 4 μήνες να εισπράξει τα αδύνατα ( γύρω στα 22 δισ. για να «πιάσει» τον στόχο του αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2015 , στο 0,25%) και μάλιστα την στιγμή που ήδη ο ένας και πλέον μήνας θεωρείται «χαμένη υπόθεση» λόγω των πρόωρων εκλογών.

Αυτή τη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από το υπόλοιπο της δόσης που πήραμε την περασμένη εβδομάδα και προορίζονται, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, για την αποπληρωμή  ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

 Και φυσικά κανένας από τους προμηθευτές του Δημοσίου δεν μπορεί να περιμένει να πάρει ευρώ αυτή τη στιγμή αφού αφενός συνεχίζεται η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, αφετέρου η εκλογική διαδικασία παγώνει έτσι κι αλλιώς όλες τις πληρωμές. Και την στιγμή που τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, είναι λογικό να κρατηθεί αυτό το ποσό και να μην πάει πουθενά. 

Γιατί; Γιατί τα επόμενα χρήματα που θα λάβει η χώρα από την δόση του νέου πακέτου βοήθειας θα αργήσουν πολύ όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, η οικονομική βοήθεια θα παρέχεται στην Αθήνα ανάλογα με την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτή τη στιγμή άγνωστο το πότε θα τρέξουν.

Άλλωστε, σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup, η αποδέσμευση της επόμενης υποδόσης ύψους 3 δισ. ευρώ (σε δύο υποδόσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο – υπό κανονικές συνθήκες) προϋποθέτει την ψήφιση πακέτων με προαπαιτούμενα.

Ο Σεπτέμβριος έχει σίγουρα χαθεί. Και πλέον κινδυνεύει να χαθεί και ο Οκτώβριος, δεδομένου ότι μετά τις εκλογές αναμένονται και πάλι οι θεσμοί στην Αθήνα με σκοπό την αξιολόγηση, γεγονός που θα κρατήσει μερικές εβδομάδες.

Με τον ESM να έχει ήδη βάλει τον Νοέμβριο στο… τραπέζι – αφού έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα 3 δισ. θα αποδεσμευθούν το αργότερο στα τέλη του Νοεμβρίου, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα prior actions – μάλλον τα πράγματα θα οδηγηθούν προς τα εκεί και η (όποια) ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει πιστά το… ιστορικό  του «παρά πέντε» της εκπνοής της «προθεσμίας»… 

Facebook Comments