Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το μέτρο που επιτρέπει τη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων Ιταλών πολιτών που έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Corriere della Sera , οι Ιταλοί σπεύδουν να νομιμοποιήσουν τα αδήλωτα κεφάλαια που κατέχουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα έχουν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις, αλλά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν λήγει η σχετική προθεσμία, είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τις 100.000.

Σημαντικά οφέλη για το ιταλικό κρατικό ταμείο

Οι Ιταλοί που έχουν μεταφέρει σημαντικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού ή έχουν αγοράσει ακίνητα χωρίς να πληρώσουν φόρους στην χώρα τους, θα πρέπει τώρα να καταβάλουν στο ιταλικό δημόσιο όλο τον προβλεπόμενο φόρο, αλλά με μειωμένο πρόστιμο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι διατηρεί κανείς καθαρό το ποινικό του μητρώο. Όποιος δεν θελήσει να επωφεληθεί της ευκαιρίας και εντοπισθεί στη συνέχεια από τις ιταλικές αρχές κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με ποινή έως και 10 χρόνια κάθειρξης.

Πολλά φοροτεχνικά και δικηγορικά γραφεία, γράφει η Corriere della Sera, έμειναν ανοικτά και τον Αύγουστο για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να εισρεύσουν στα ταμεία του ιταλικού δημοσίου έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Facebook Comments