Σε… αναμμένα κάρβουνα είναι η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και οι λοιποί, λόγω της Ελλάδας, η οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα δεν παύει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τα πρωτοσέλιδα αλλά και να προκαλεί εκπλήξεις. Βέβαια υπάρχει και άλλο ένα σίριαλ, γαλλογερμανικό, που θα κρατήσει την γερμανίδα καγκελάριο ανήσυχη….

Ας μην αναφερθούμε στο εξάμηνο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, των αδιέξοδων Eurogroup, των έκτακτων τηλεδιασκέψεων και Συνόδων και της ανταλλαγής πληθώρας… χαρακτηρισμών, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα αλλά και το U-Turn της ελληνικής κυβέρνησης που μετά από 17 ώρες συνομιλιών, λίγο πριν τα μέσα Ιουλίου, συμφώνησε να υπογράψει άλλο ένα μνημόνιο, το οποίο και το έκανε στην καρδιά του Αυγούστου.

Τότε ήταν που τα πράγματα στους κόλπους των Βρυξελλών και του Βερολίνου ηρέμησαν κάπως, αν και το ερωτηματικό πάνω από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά και το τι θα πράξει το ΔΝΤ, διατήρησαν το σασπένς, με την γερμανίδα καγκελάριο να παραμένει αλέρτ.

Τόσο η ηγεσία της ΕΕ όσο και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γνώριζαν από τον Ιούλιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, ακόμα και  εντός του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι (ΜΝΙ), «τον Ιούλιο θεωρούνταν δεδομένη μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα καθώς και ότι όλα θα εφαρμόζονταν όπως έχει συμφωνηθεί».

Σήμερα όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς η ασάφεια είναι αυτή που χαρακτηρίζει το τι θα δείξει η κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου.  Η  ανησυχία για την έκβαση των εκλογών, τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ακόμα και το ενδεχόμενο να στηθεί ακόμα και τρίτη κάλπη έχει σηκώσει και πάλι την ευρωζώνη στο πόδι. 

Χαρακτηριστικό είναι και το ενημερωτικό έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τους υπουργούς Οικονομικών για την ατζέντα του Eurogroup στις 12 Σεπτεμβρίου, όπου ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνημένα και τυχόν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων αποτελούν δική της ευθύνη. Επίσης τονίζει ότι η επόμενη δόση των 3 δισ. ευρώ θα διατεθεί μόνο όταν διαπιστωθεί «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων».

Όπως είχαμε γράψει σε αυτήν εδώ την στήλη την περασμένη εβδομάδα, η αξιολόγηση που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αλλά και η δόση που ήταν να δοθεί σε δύο μέρη Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, πάνε πίσω λόγω των εκλογών, και συγκεκριμένα Νοέμβριο και… βλέπουμε.

Αυτό και μόνο αρκεί για να κάτσει η Μέρκελ σε… αναμμένα κάρβουνα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η οποία όπως έχει ξεκαθαριστεί, δεν πρόκειται να υπάρξει αν πρώτα δεν αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.  Όμως η καθυστέρηση λόγω εκλογών και η ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση που θα φέρει ένα ενδεχόμενο (και πολύ πιθανό πια) ασαφές αποτέλεσμα, σπρώχνει αναγκαστικά ακόμα πιο πίσω την συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Η Μέρκελ θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο για… προσωπικούς γερμανικούς λόγους που αφορούν τους ψηφοφόρους εντός των τειχών της χώρας της, όσο και για ευρωπαϊκούς πολιτικούς λόγους, αφού εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα οικονομικά τους προβλήματα «και να αποχαιρετήσουν σιγά-σιγά τα τρία γράμματα»,  όπως έχει γράψει πρόσφατα η Süddeutsche Zeitung.

Μην σας προκαλέσει έκπληξη λοιπόν πως όσο περνούν οι μέρες, τόσο πολλαπλασιάζονται οι δημοσκοπήσεις και όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης, τόσο θα ενισχύονται τα… προειδοποιητικά μηνύματα από Βρυξέλλες και (κυρίως) Βερολίνο, ένα… σπορ το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά οι εταίροι μας.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, πριν τον Δεκέμβριο δεν αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Διπλός τότε ο πονοκέφαλος για την Μέρκελ.

Γιατί; Ας μην ξεχνάμε πως στις 17-18 Δεκεμβρίου σκάει και μία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, και η Γαλλία έχει ήδη δείξει τα… δόντια της, φουντώνοντας την γαλλογερμανική διαμάχη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε πως επιθυμεί ριζική ανανέωση της Ευρωζώνης, με τα ισχυρά κράτη να βοηθούν τα πιο αδύναμα, έναν ισχυρό «ευρω-επίτροπο» στις Βρυξέλλες και έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν τόνισε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη και οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδειξαν ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί στην αυτοκαταστροφή».

«Απαιτείται από τη Γερμανία να σπάσει κάποια ταμπού», καθώς μέχρι τώρα το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχέδια για μια λεγόμενη ένωση μεταφοράς χρημάτων, υπογράμμισε ο Μακρόν βάζοντας… φιτίλια στο Βερολίνο με τον Μάρτιν Σουλτς να εξαπολύει κατά μέτωπο επίθεση: «Η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία μίας οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης με έναν δικό της προϋπολογισμό, απαιτεί αλλαγές της συμφωνίας, για τις οποίες δεν υπάρχει όρεξη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ», ήταν η άμεση δήλωση-απάντηση του Σουλτς.

Όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα άκρως ενδιαφέρον φθινόπωρο αλλά και έναν περιπετειώδη χειμώνα… Stay tuned!

Facebook Comments