Για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ήπειρο».

«Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει θορυβημένος από τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα που έχουν αναπτυχθεί στη γηραιά ήπειρο εν μέσω κρίσης, φέροντας ως παράδειγμα τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή.

«Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κανείς θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά», αναφέρει και προσθέτει: «Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν αυτή εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές».

«Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μία κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν το δρόμο” με “μικροπρεπείς” σκέψεις περί εθνικού συμφέροντος. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός», επισημαίνει.

Facebook Comments