Μέχρι τις 15:00 ώρα Ιταλίας (16:00, ώρα Ελλάδος) καλούνται να προσέλθουν σήμερα στια κάλπες περίπου 6.805.000 Ιταλοί, για την ανανέωση 718 δημοτικών συμβουλίων της χώρας.

Η κυριότερη αναμέτρηση θεωρείται αυτή για την δημαρχία της Ρώμης. Αν δεν υπάρξουν κάποιο θεαματικό απρόοπτο, η μάχη αναμένεται να κριθεί σε δεκαπέντε ημέρες — στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αναμένεται να πάρουν μέρος ο κεντροδεξιός απερχόμενος δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο και ο κεντροαριστερός υποψήφιος Ινιάτσιο Μαρίνο.

Προς το παρόν, το στοιχείο που προκύπτει με μεγάλη σαφήνεια είναι η θεαματική αύξηση του ποσοστού αποχής. Μέχρι χθες βράδυ στις 22:00 τοπική ώρα είχε μεταβεί στα εκλογικά τμήματα μόνον το 44,6% των εκλογέων, με την μείωση της συμμετοχής να ξεπερνά το 15%.

Στην Ρώμη η αύξηση της αποχής σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2008 αγγίζει έως τώρα το 20%.

Η δημόσια τηλεόραση Rai υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για πολιτικό μήνυμα», που η ίδια ερμηνεύει ότι είναι πως «οι ψηφοφόροι εκφράζουν κούραση και δυσπιστία προς τα κόμματα».

Η χθεσινή μειωμένη προσέλευση στην Αιώνια Πόλη αποδίδεται εν μέρει και στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι Ρόμα-Λάτσιο, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων της ιταλικής πρωτεύουσας.

Υπήρξε ακόμα ένα εμπόδιο, «τεχνικής φύσεως». Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, στην Ρώμη είναι 19. Τα ονόματά τους και οι λίστες που τους στηρίζουν έχουν συμπεριληφθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που παραδίδεται στον κάθε ψηφοφόρο. Το μήκος του πλησιάζει το. . . ένα μέτρο και δεκαοκτώ εκατοστά και ακόμη και η διαδικασία που απαιτείται για να το διπλώσει, κανείς, πριν το ρίξει στην κάλπη, φέρεται να αποθάρρυνε πολλούς εκλογείς.

Για πρώτη φορά, στους δήμους με πάνω από 15.000 κατοίκους, οι πολίτες μπορούν να «σταυρώσουν» δυο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, υπό τον όρο να πρόκειται για άτομα διαφορετικού φύλου. Το μέτρο αναμένεται να ευνοήσει την αύξηση των γυναικών στα νέα δημοτικά συμβούλια της χώρας.

Facebook Comments