Με τον Φώτη Κουβέλη να επιμένει πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναφέρει ότι δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιμένω στην ανάγκη να ξανασυζητήσουμε το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης, όσα συμφωνήσαμε τον Ιούνιο του 2012 πρέπει να επικαιροποιηθούν, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.

Αναφερόμενος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι είναι κρίσιμο, καθώς έχει αξιακό, ιδεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο.

Τόνισε ότι πρέπει να μιλήσουμε για τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής, σημειώνοντας ότι η Βουλή δε λειτουργεί με την ένταση που πρέπει.

Όπως είπε, αν δε συμφωνήσει η ΝΔ, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι να πάει στη Βουλή ως πρόταση νόμου και «ευελπιστούμε ότι η ΝΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει την πρόταση νόμου».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως έχουμε την υποχρέωση να έχουμε πλήρη νομοθεσία κατά των ρατσιστικών συμπεριφορών, έχουμε ένα απροκάλυπτα ρατσιστικό μόρφωμα στην Ελλάδα και σημείωσε πως την απάντηση στα προβλήματα πρέπει να τη δίνει το οργανωμένο κράτος και όχι αυτόκλητοι τραμπούκοι.

Χαρακτήρισε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «μεγάλη δημόσια δημοκρατική πράξη».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν έχει τεθεί κανένα θέμα Ρουπακιώτη, ενώ γνωστοποίησε ότι ο ίδιος έθεσε θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. Όπως είπε πρέπει να μιλήσουμε για τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής, σημειώνοντας ότι η Βουλή δε λειτουργεί με την ένταση που πρέπει.

Κουβέλης: Το αντιρατσιστικό πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή – βολές κατά Νομοπαρασκευαστικής

Την άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην Βουλή ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των τριών κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής τη ΔΗΜΑΡ εξερχόμενος από τη συνάντηση των συμπολιτευόμενων πολιτικών αρχηγών, η όποια καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου θα ήταν «απαράδεκτη», σημειώνοντας παράλληλα ότι η ψήφιση αντιρατσιστικού αποτελεί «δημοκρατική υποχρέωση» της κυβέρνησης αλλά και υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αρχηγών, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αντίθετη πληροφορία ή υποψία ότι δεν υπάρχει στήριξη για τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ υπουργό.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα το θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων και ετέθη η ανάγκη να προωθηθεί η ρύθμιση για την κοινωφελή εργασία, ενώ σημείωσε με νόημα ότι ετέθη και θέμα συντονισμού της κυβέρνησης “με έμφαση”.

Το πόρισμα της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό

Επαρκές χαρακτηρίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο – 927/1979 – για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για αοριστία και αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Στο πρακτικό της γνωμοδότησης της ΚΕ.Ν.Ε. που έγινε πριν λίγο γνωστό, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

  • «Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου».
  • «Ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».
  • «Η Καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη ότι «η ποινικοποίηση της διαλαμβανομένης συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής τάξης».

Ακόμη, στις παρατηρήσεις της η ΚΕ.Ν.Ε. αποφαίνεται ότι, πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων και εξειδίκευση εννοιών.

Ειδικότερα, αναφέρει η ΚΕ.Ν.Ε στην γνωμοδότηση της: «Υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως π.χ. «παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος…», «κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία», οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευτούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του εσωτερικού νομοθέτη».

Τέλος, η ΚΕ.Ν.Ε τονίζει την ανάγκη «ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων» σε ό,τι αφορά στην ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων.

Το ΠαΣοΚ

Την έντονη ενόχλησή του εκφράζει το ΠαΣοΚ για την «επίσπευση» της διατύπωσης και την «άμεση δημοσιοποίηση» του πρακτικού της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με ανακοίνωση που εξέδωσε, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Κινήματος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, στην Ιπποκράτους.

Αφού παρατίθενται ορισμένες επισημάνσεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες της ΚΕΝΕ, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβερνητική πολιτική «δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές», αλλά «από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», το ΠαΣοΚ παραπέμπει για τη συνέχεια του ζητήματος στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών, με τη φράση: «Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών».

Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα».

Κατόπιν αυτού, το ΠαΣοΚ παραθέτει τις ακόλουθες «επιβεβλημένες» επισημάνσεις:

1. Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη Αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.

2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4. Το πρακτικό υπ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.

Facebook Comments