Η έκρηξη του εισαγόμενου πληθωρισμού και η συνακόλουθη ακρίβεια στα ράφια, αλλά και στους λογαριασμούς αναγκάζουν την κυβέρνηση σε νέα αναπροσορμογή των δεδομένων στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν φθορά της Ν.Δ. που απορρέει από τη δυσαρέσκεια λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Εξ ου και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού από το συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να έχει ένα μαξιλάρι για τις επόμενες κινήσεις, αλλά και να στηριχθούν παρεμβάσεις που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Ηδη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις στήριξης που έχουν δρομολογηθεί ή ανακοινωθεί φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ εδώ και μήνες.

Το βασικό πρόβλημα, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει το κόστος ενέργειας. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δηλώνει  ότι για τον Μάιο θα χρειαστεί ένα πακέτο στήριξης παρόμοιο με αυτό του Απριλίου, καθώς οι λογαριασμοί αφορούν προηγούμενη κατανάλωση και ακόμα υπάρχουν σημαντικές ανάγκες θέρμανσης παρά τη βελτίωση του καιρού.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι από εκεί και μετά θα πάρουμε μια ανάσα, με δεδομένη τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αλλά είναι σαφές ότι και το καλοκαίρι θα χρειαστεί στήριξη, κυρίως για τους λογαριασμούς του ρεύματος, λόγω της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών.

Μάλιστα, στο τραπέζι του Μαξίμου φαίνεται να έπεσε η ιδέα ακόμα και για ολική επιδότηση ενός ή και δύο λογαριασμών ρεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών. Σε μια τέτοια περίπτωση, προφανώς, θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια, όριο αξίας και τιμές ζώνης για την περιοχή της πρώτης κατοικίας. Υπάρχει, βέβαια, και το αντεπιχείρημα που ακούγεται ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, συνεπώς οι αποφάσεις εκκρεμούν.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα για την ενέργεια, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν και την ενεργοποίηση βασικών πτυχών του Plan B που σχεδιάστηκε με το βλέμμα στην προοπτική διακοπής της ροής αερίου από τη Μόσχα.

Και αυτό γιατί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προανήγγειλε ότι η Ρωσία θα δέχεται πλέον πληρωμές σε ρούβλι – αν και φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να πληρώνουν σε ευρώ και οι Ρώσοι με εσωτερικές διαδικασίες να μετατρέπουν το ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλι. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται είτε δεν πρόκειται για κάποιο τρικ, απαιτείται ένα εφεδρικό σχέδιο.

Όπως λέει αρμόδια, δρομολογείται η αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω ενός πλωτού δεξαμενόπλοιου που θα λειτουργεί ως έξτρα δεξαμενή για LNG, προκειμένου να φτάσουμε στα 380.000 κυβικά μέτρα. Επίσης, τρέχουν οι διαπραγματεύσεις με την ιταλική Snam για την προοπτική αποθήκευσης αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ στη γείτονα, αν και εκκρεμούν ακόμα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ η ΔΕΗ δρομολογεί ετήσιο πλάνο για εξορύξεις λιγνίτη.

Παράλληλα, σε αυτές τις ανακοινώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να αναφερθεί στα κοιτάσματα αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη που έχουν αδειοδοτηθεί, με στόχο την επανεκκίνηση των σχετικών ερευνών. Ακόμα, ο πρωθυπουργός πρόκειται να βρεθεί την Τετάρτη στην Κοζάνη, η οποία είναι στην αιχμή της ενεργειακής μετάβασης, προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνια ενός νέου μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει, πάντως, σε αυτή τη φάση μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, όπως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Το μέτρο παραμένει στη φαρέτρα της κυβέρνησης και αυτή τη στιγμή δεν ενεργοποιείται, αφού υπάρχουν αμφιβολίες για την αποδοτικότητά του, για το πώς θα φτάσει εντέλει στον καταναλωτή, αλλά και για το οριζόντιο της στήριξης, καθώς έως τώρα η κυβέρνηση έχει επιμείνει στη λογική των στοχευμένων μέτρων. Μάλιστα από υψηλόβαθμη πηγή περιγράφεται ως «ύστατο μέτρο».

Το σενάριο, πάντως, που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση δεν αφορούσε μια οριζόντια μείωση ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα. Οπως λέει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, θα επρόκειτο για πολύ στοχευμένη κίνηση σε βασικά τρόφιμα. Σε τρόφιμα, δηλαδή, ευρείας κατανάλωσης, που αποτελούν πρωταρχική ανάγκη για το καλάθι της νοικοκυράς.

Τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες με τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς αναμένεται να αυξηθεί η επιδότηση στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να αγοράσουν ζωοτροφές, των οποίων οι τιμές είναι αυξημένες. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, αντί να επιδοτήσει το 4% του τζίρου των κτηνοτρόφων για το β’ εξάμηνο του 2021, θα επιδοτήσει το 25% του τζίρου όλης της χρονιάς, με αποτέλεσμα το πακέτο να αυξηθεί από τα 30 εκατ. στα 45 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αναμένεται να εκδώσει την ΚΥΑ για το μεταφορικό ισοδύναμο για τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη και σε άλλα νησιά. Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά παρεμβάσεις για τη στήριξη και των αγροτών, πλην των κτηνοτρόφων. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί η «κάρτα αγρότη» που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να φτάσει στο 5% σε ετήσια βάση, αναγκάζει και για μια πιο γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα, ίσως και στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά το Πάσχα.

Βούληση της κυβέρνησης είναι η ετήσια αύξηση να υπερβαίνει τον ρυθμό του πληθωρισμού. Ετσι, εκτιμάται ότι θα πάμε σε μια δεύτερη αύξηση της τάξης του 6%, πέραν του 2% που ισχύει από την αρχή του χρόνου, με το νέο ποσό να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 700 ευρώ.

ΓΕ

Facebook Comments