Στροφή 180 μοιρών στα πλάνα περικοπών της Ευρωζώνης συνιστούν τα τελευταία δημοσιεύματα του Der Spiegel, που μιλούν για στήριξη από πλευράς Γερμανίας μέσω επενδύσεων στις χώρες του Νότου. Θεωρούμε ωστόσο, πως όλα αυτά τα δημοσιεύματα εξυπηρετούν μόνο την εικόνα της Άνγκελα Μέρκελ, και είναι πολύ μακριά από την ουσιαστική βοήθεια που χρειάζονται εδώ και χρόνια οι χώρες του Νότου.

Το πολυδιαφημισμένο πλάνο του Σόιμπλε, που προσπαθεί να «φορέσει το κοστούμι της ανάπτυξης» και ζητά και την βοήθεια του Ρέσλερ, δείχνει να χωλαίνει. Γιατί το λέμε αυτό; Πολύ απλά διότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τόσα χρόνια δεν είναι δυνατόν να λυθούν με μια επένδυση της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ισπανία. Η ανεργία στις χώρες του Νότου καλπάζει, και όσο ο χρόνος περνά, οι επιλογές περιορίζονται. Δεν υπάρχει ο χρόνος για αποσπασματικές λύσεις. Οι Γερμανοί πρέπει να αντιληφθούν πως μόνο μια συνολική λύση θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεωρούμε δηλαδή, πως μόνο ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ θα μπορούσε να σώσει την Ευρώπη, και οι Γερμανοί που έχουν καρπωθεί τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να πρωτοστατήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Σε κάθε άλλη εξέλιξη, η κρίση θα συνεχίσει να βαθαίνει και να προχωράει στην καρδιά της ΕΕ. Ήδη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την πορεία της γαλλικής οικονομίας που βρίσκεται ένα βήμα από την ύφεση, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για το ευρώ.

 

Δημήτρης Καντζέλης, DailyFX Market Analyst

Facebook Comments