€88.500 πουλήθηκε πορτρέτο του Καβάφη - Φιλοτεχνήθηκε από τον Ν. Εγγονόπουλο

MarketNews

€88.500 πουλήθηκε πορτρέτο του Καβάφη - Φιλοτεχνήθηκε από τον Ν. Εγγονόπουλο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Το διάσημο πορτρέτο του Κ. Π. Καβάφη, το οποίο φιλοτέχνησε το 1948 ο Νίκος Εγγονόπουλος, πουλήθηκε έναντι 88.500 ευρώ στην δημοπρασία έργων ζωγραφικής του οίκου «Π. Βέργος».

Ο κορυφαίος ζωγράφος φιλοτέχνησε το πορτρέτο του μεγάλου ποιητή το 1948, με βάση μια φωτογραφία από την τελευταία περίοδο της ζωής του. Σοβαρά άρρωστος,  ο Καβάφης είχε εντούτοις «μια φλόγα μέσα του, αυτή τη θεϊκή φλόγα» που θα οδηγήσει τον Εγγονόπουλο στην απόφαση να τον απαθανατίσει μέσα από τη ζωγραφική του.

Σημαντικές τιμές πώλησης σημείωσαν επίσης: οι «Τέσσερις ιστορίες» του Αλέξη Ακριθάκη (41.300 ευρώ), το «Χορικό Δ΄» του Γιάννη Σπυρόπουλου (23.600 ευρώ), το «Μαγιάτικο στεφάνι και καράβι» του Σπύρου Βασιλείου (21.240 ευρώ) και η «Προσφορά» του Γιάννη Γαΐτη (23.600 ευρώ).

Πολύ ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας έργων ζωγραφικής, αφού συνολικά πουλήθηκαν 51 από τα 90 έργα (ποσοστό 57%). Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού για υψηλής ποιότητας έργα σε λογικές τιμές.