Οι αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησαν στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων και στις ευρωαγορές, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες του δείκτες, μετά από το «ράλι» κερδών που κατέγραψαν την Τρίτη.

Αρνητικός πρωταγωνιστής οι τράπεζες, με τον κλάδο να δέχεται ισχυρές πιέσεις στο σύνολο των ταμπλό.

Ο FTSE υποχώρησε κατά 2% στις 6.627 μονάδες, με την κάθοδο που είχε η μετοχή της HSBC να ξεχωρίζει αρνητικά στο Λονδίνο, ο CAC σημείωσε απώλειες 1,89% στις 3.974 μονάδες, με τον τίτλο της BNP Paribas να πέφτει άνω του 1,5% στη γαλλική αγορά.

Ο DAX υποχώρησε 1,70% στις 8.337 μονάδες, με τις απώλειες που είχε η Deutsche Bank να παρασέρνουν καθοδικά τη Φρανκφούρτη.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο IBEX 35 υποχώρησε 0,815 στις 8.442 μονάδες, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η αγορά του Μιλάνου, με τον FTSE MIN να χάνει 1,61% στις 17.237 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,70% στις 303 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε για τρίτο συναπτό μήνα τον Μάιο κατά 21.000 ανθρώπους, έναν αριθμό που ήταν υψηλότερος του αναμενομένου, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο ανεργίας. Η αύξηση αυτή ώθησε τον αριθμό των ανέργων στα 2,96 εκατ., σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η κρατική αυτή υπηρεσία. Παρ όλ αυτά, ποσοστιαία η ανεργία δεν μεταβλήθηκε, παραμένοντας στο 6,9% για όγδοο μήνα στη σειρά.

Wall

Οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν να υποχωρούν εν μέσω ανησυχίων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των σημαντικών κερδών που σημείωσαν την Τρίτη.

Ο Dow χάνει 0,90% στις 15.272 μονάδες, o Nasdaq σημειώνει απώλειες 071% στις 3.464 μονάδες και οS&P 500  υποχωρεί 0,85% στις 1.646 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, με τον Οργανισμό να σημειώνει ότι η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2013 θα είναι πιο αδύναμη από το 2012 καθώς η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αντισταθμίζεται εν μέρει από τη βαθύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Ακόμα, η ανησυχία για τον πιθανό τερματισμό αγοράς αμερικανικών ομολόγων από την Fed επανήλθε στο προσκήνιο, προκαλώντας αρνητική αντίδραση στη Wall.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών αυξήθηκαν στα 40,3 δισ. δολάρια για το α τρίμηνο, παρουσιάζοντας άνοδο 15,8%.

Facebook Comments