Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της ευρωζώνης τη στιγμή που το κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώνεται και η Ιαπωνία ανακάμπτει, αναφέρει ο ΟΟΣΑ την Τετάρτη.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για την παγκόσμια οικονομία φέτος και 4% για το 2014. nΣτην προηγούμενη έκθεσή του τον Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για φέτος και 4,2% για το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος και 2,8% το 2014 — ο υψηλότερος από το 2005.

Αντιθέτως, η ευρωζώνη εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6% φέτος. Το 2014 όμως αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1%.

Σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν, ωστόσο, οι προοπτικές κάθε κράτους μέλους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Paolo Padoan είπε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο περιορισμός της κρίσης χρέους μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση. “Όσον αφορά την Ευρώπη, ανησυχούμε ότι ίσως εδραιωθεί ο εφησυχασμός”, σχολίασε στο Reuters ο Padoan. “Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος για την Ευρώπη”.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει γενναία μέτρα πέραν της μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει την ευρωζώνη να εξέλθει της ύφεσης. “Η Ευρώπη είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση”, συμπλήρωσε ο Padoan. “Πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά μέτρα. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης”, είπε ο Padoan αναφερόμενος στην πολιτική εκτύπωσης χρήματος για αγορές assets με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.
 

Ο οργανισμός αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία στο 1,6% φέτος ενώ υιοθέτησε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την Κίνα προβλέποντας ότι η οικονομία της θα επεκταθεί κατά 7,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησής του για 8,5%.

Facebook Comments