Την υποχρέωση να προχωρήσει σε επιπρόσθετες περικοπές δαπανών για το 2014 ανέλαβε η βελγική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή ενός ευρωπαϊκού προστίμου για την χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία τρία χρόνια.

Το θέμα απασχολεί εκτενώς τα σημερινά πρωτοσέλιδα σύσσωμου του βελγικού-φλαμανδικού Τύπου, ο οποίος χρησιμοποιεί τίτλους όπως «Γλιτώνουμε το πρόστιμο αλλά δεσμευόμαστε για επιπλέον περικοπές στις δαπάνες» (De Standaard), «Ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται σε αναδίπλωση προκειμένου να αποφύγει το ευρωπαϊκό πρόστιμο» (De Tijd), «Δεν επιβάλλεται ευρωπαϊκό πρόστιμο στο Βέλγιο» (De Morgen).

Κοινή είναι η αίσθηση ότι η βελγική κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει βαρύ τίμημα, καθώς αναλαμβάνει την δέσμευση να ακολουθήσει μια πολιτική ακόμα σκληρότερης λιτότητας, σε ένα έτος μάλιστα (2014) κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές. Και τούτο προκειμένου να φέρει το δημοσιονομικό διαρθρωτικό έλλειμμα στα επίπεδα του 1,2% του ΑΕΠ για το 2014, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όπως ειδικότερα παρατηρεί η De Standaard, η βελγική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει θα καταφέρει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προχωρήσει στην επιβολή προστίμου. Η τελευταία θα ανοίξει τα χαρτιά της σήμερα, ανακοινώνοντας την απόφασή της, προσθέτει η εφημερίδα. Επισημαίνεται ότι μια αυστηρή επίπληξη από την πλευρά της Επιτροπής είναι «όπως και να έχει το πράγμα αναπόφευκτη», εξαιτίας του υψηλού μισθολογικού κόστους, της υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας, την γήρανσης του πληθυσμού, της υστέρησης στην καινοτομία και των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Από την πλευρά της η De Morgen, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η πρόταση της βελγικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτή από την Επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην επιβληθεί τελικά πρόστιμο στο Βέλγιο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η απόφαση της Επιτροπής έχει ήδη ληφθεί και πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα.

Όπως εξάλλου σημειώνεται, στους κόλπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επικρατεί ανακούφιση γιατί η χώρα απέφυγε ένα βαρύ πρόστιμο. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «οι πολιτικές πιέσεις απέφερα τελικά καρπούς, με αποτέλεσμα ο κοινός στόχος αποφυγής ενός δυσβάσταχτου προστίμου να επιτευχθεί». Κατά την εφημερίδα, η βελγική κυβέρνηση απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, με άσκηση βέτο που θα μπορούσε να μπλοκάρει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, προστίθεται ότι οι πιέσεις δεν μπορούν να αποτρέψουν την αναγραφή του Βελγίου στην μαύρη λίστα των χωρών που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις, με την επισήμανση ότι «δεν κατέβαλε αρκούντως αποτελεσματικές προσπάθειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού».

Με τη σειρά της η De Tijd, κάνει λόγο για «δυσαρέσκεια» πολλών χωρών μελών της ΕΕ για το ενδεχόμενο το Βέλγιο να περάσει αβρόχοις ποσί τη δοκιμασία αυτή. Όπως ειδικότερα υποστηρίζουν οι χώρες αυτές, αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ, καθώς το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιβολή προστίμου από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την δημοσιονομική επιτήρηση στα τέλη του 2011. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Βέλγιο θα καταφέρει τελικά να αποφύγει το πρόστιμο, εντούτοις το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ και θα έχει την μορφή ενός καθεστώτος ευρωπαϊκής επιτήρησης υπό το οποίο θα τεθεί η χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει πράγματι σε περικοπές ύψους 1 δις ευρώ για το 2013.

Facebook Comments