Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και άλλοι 15 οικονομολόγοι, υπογράφουν μια επιστολή προς τον Guardian, στην οποία ζητούν από την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ελλάδα για το θέμα του χρέους της που θα συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη στις 10 Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρουν, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσει εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στις οποίες οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να τεθεί δημόσια διαβούλευση.

Η ελληνική κρίση κατέστησε σαφές πως ένα κράτος από μόνο του, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί λογικούς όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους του μέσα στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο, ακόμη και αν αυτά τα χρέη είναι μη βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα αντιμετώπισε από τους πιστωτές μια πεισματική άρνηση να εξεταστεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν η άρνηση αυτή στάθηκε κόντρα στις θέσεις του ΔΝΤ.

Αναφερόμενοι στο παράδειγμα της Αργεντινής σημειώνουν πως ακριβώς έναν χρόνο πρι και με την στήριξη από και τις αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους χώρες, η Αργεντινή πρότεινε την δημιουργία μίας επιτροπής με στόχο την δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου γα την αναδιάρθρωση των χρεών. Αυτή η επιτροπή υποβάλει τις εννέα αρχές που πρέπει να σεβαστούν όλoι: η εθνική κυριαρχία, η καλή πίστη, διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη μεταχείριση, η κρατική ασυλία, η νομιμότητα, η αειφορία και η πλειοψηφική αναδιάρθρωση.

Οπως προειδοποιούν: «Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο, ίσως, η Γαλλία. Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να αποκλειστεί από την αναδιάρθρωση του χρέους της κόντρα στην κοινή λογική. Η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει σε κάθε κράτος να λύσει τα προβλήματα χρέους του, χωρίς τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης ή την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Είναι ένα θέμα που επείγει για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Το ελληνικό δράμα που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς.Η απάτη των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει πολλούς Ευρωπαίους να υποχωρήσουν στον εθνικισμό και να εκφράσουν την περιφρόνησή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά τις επιταγές της αγοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Καλούμε, λοιπόν, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ψηφίσουν υπέρ αυτού του ψηφίσματος».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Yanis Varoufakis, Πρωην ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα

James Galbraith, University of Texas Austin

Heiner Flassbeck, Former chief economist, Unctad

Martin Guzman, Columbia University

Jacques Généreux, Sciences Po

Steve Keen, Kingston University

Gabriel Colletis ,Toulouse 1 University

Michel Husson, IRES

Benjamin Lemoine, Paris-Dauphine University

Mariana Mazzucato, University of Sussex

Robert Salais IDHE, Marc Bloch

Bruno Théret ,Paris-Dauphine University

Xavier Timbeau, Principal director, OFCE

Gennaro Zezza, Levy Economics Institute

Giovanni Dosi, Scuola Superiore Sant’Anna

Engelbert Stockhammer, Kingston University

Ozlem Onaran, University of Greenwich

Facebook Comments